Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 tipů, jak využít alobal. Nabrousí nůžky, ulehčí žehlení a vyčistí koupelnu

/
  • Alobal vám pomůže vyřešit spoustu problémů a usnadní život.
    Alobal vám pomůže vyřešit spoustu problémů a usnadní život. (Shutterstock.com)
    30. září 2015 ● 06:00

    Alobal je v kuchyni neocenitelným pomocníkem. Málokdo však ví, že ho můžeme využít i jinak než jen při pečení a grilování. Nabízíme vám hned několik praktických způsobů, jak ho v domácnosti zužitkovat. Pomůžou vám vyřešit spoustu problémů a usnadní vám život.

  • 1.

    Usnadní žehlení

    Autor: Shutterstock

    Nebaví vás žehlení, protože – upřímně řečeno – jde o zdlouhavou a nudnou činnost? Pak si ji pomocí alobalu usnadněte! Jak? Vložte ho pod potah žehlicího prkna nebo pod látku, na které žehlíte. Alobal se může pochlubit skvělou výhřevností, což znamená, že jakmile po oblečení jednou přejedete žehličkou, ohřeje se, žehlené prádlo prohřeje i zespodu, a to tak bude rázem vyžehlené i z druhé strany.

  • 2.

    Nahradí trychtýř

    Potřebujete něco přelít do nádoby s úzkým hrdlem, ale jako na potvoru nemůžete nikde najít trychtýř? Pokud máte po ruce alobal, máte vyhráno. Několikrát ho přeložte a vyrobte si z něho kornoutek, ten pak použijte místo trychtýře. Tenhle trychtýř má oproti tomu plastovému navíc obrovskou výhodu, můžete ho totiž libovolně ohnout, a dostat se tak do nešikovně umístěných otvorů.
    Autor: Profimedia.cz
  • 3.

    Vyřeší problémy se statickou elektřinou

    Autor: Shutterstock
    Máte doma sušičku prádla? Pak už jste asi taky museli řešit problém se statickou elektřinou, která v textiliích po sušení zůstává. Dají se sice koupit přípravky, které vás tohoto problému zbaví, ale proč zbytečně utrácet, když máte řešení na dosah ruky? Stačí alobal zmuchlat do kuličky a jednoduše ho před sušením vložit mezi prádlo. Kuličky z hliníkové fólie jsou navíc ekologičtější, protože je můžete používat opakovaně.
  • 4.

    Pomůže ušetřit za topení

    Autor: profimedia.cz

    Také platíte každý rok větší faktury za topení? Poradíme vám, jak ušetřit. Stačí si udělat jednoduchý, ale účinný odrážeč tepla. Přilepte silnější alobal na lepenku lesklejší stranou ven a desku umístěte za radiátor. Teplo se odrazí od alobalu zpět do místnosti místo toho, aby zbytečně zahřívalo stěnu za radiátorem.

  • 5.

    Udrží volné baterie na místě

    Autor: scom

    Stalo se vám už, že za vámi dítě přišlo s pláčem, že ta elektronická hračka už zase nefunguje, i když jste před chvilkou vyměnili baterie? Pak překontrolujte jejich uložení. Pružinky držící baterie na místě totiž mohou po čase přestat pružit a baterie se uvolní. Z kousku alobalu proto poskládejte podložku dostatečně silnou, aby se baterky udržely na potřebném místě, a vložte ji mezi baterii a pružinku. Alobal je vodivý, takže přístroj bude zase bez problémů fungovat.

  • 6.

    Zabrání vysychání otevřené plechovky s barvou

    Autor: OBI

    Pokud vám při natírání zbude barva a vy z poloviny spotřebovanou plechovku uložíte, dočkáte se pravděpodobně při jejím dalším otevření nepříjemného překvapení. Na povrchu barvy najdete ztvrdlou skořápku, kterou většinou nemůžete odstranit, a navíc je možné, že vám její zbytky barvu znehodnotí. Dá se tomu zabránit, pokud před zavřením plechovky uděláte dvě věci. Nejprve plechovku postavte na kus alobalu, obkreslete ji a kruh vystřihněte. Alobal položte na povrch barvy, pak se pořádně nadechněte, foukněte do plechovky a rychle plechovku zavřete víčkem. Vydechnutý oxid uhličitý z plechovky vytlačí část kyslíku, což napomůže tomu, že barva tak snadno nevyschne.

  • 7.

    Vrátí chromu lesk

    Autor: Shutterstock.com

    Pochromovaným částem různých kuchyňských spotřebičů, zašlým koupelnovým bateriím a dalším věcem můžete snadno vrátit dávno ztracený lesk tak, že zmačkáte kus alobalu a důkladně s ním předměty vyleštíte. Když přitlačíte, staniol se postará dokonce i o mírně zrezlá místa.

  • 8.

    Nabrousí nůžky

    Máte pocit, že vaše staré nůžky na papír a další věci spíš "přežižlávají", než stříhají? Pak potřebují nabrousit. Zvládnete to sami a brousek k tomu nepotřebujete. Stačí, když alobal několikrát přeložíte – a pak už jen jednoduše stříháte. Nůžkám tak znovu vrátíte ztracenou ostrost.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 9.

    Nahradí chybějící drátěnku na nádobí

    Autor: Shutterstock.com

    Překvapil vás manžel či partner úžasným obědem, ale když přišel čas na mytí nádobí, ztuhl vám při pohledu na připálenou špínu na dně hrnce úsměv na rtech? Počítejte do tří a rozhodně na něj nekřičte. Místo toho vytáhněte alobal, zmuchlejte ho v ruce a pak s improvizovanou drátěnkou špínu z hrnce vydrhněte.

  • 10.

    Pomůže vyčistit stříbrné šperky

    Autor: Profimedia.cz

    Začernalé prstýnky, náramky, řetízky i další stříbrné předměty můžete snadno vyčistit tak, že do misky vyložené alobalem nalijete asi půl deci horké vody, přisypete malou lžičku obyčejné kuchyňské soli a půl lžičky jedlé sody. V tomto roztoku pak nechte stříbro několik hodin. Klidně můžete ještě přihodit drobné kousky natrhaného alobalu. Důležité je, aby se předměty co nejvíc dotýkaly alobalu. Pak je pečlivě opláchněte a otřete. Šperky budou zase zářit jako nové.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

-victor-: 7. Vrátí chromu lesk: Když přitlačíte, alobal se dokonce promění ve staniol.

(03. 10. 2015 18:51)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy