Na trhu existuje nepřeberné množství lepidel, která jsou určena pro různé použití, různé materiály a nabízejí různý postup práce, délku schnutí i pevnost spojů: od lepicích tyčinek na papír, které užijí nejspíš hlavně děti, přes vteřinové lepidlo, které je často potřeba, až po profesionální lepidla, např. taková, jejichž spoj se může rovnat spoji jištěném šrouby. Při zvláštních nárocích na lepení nejspíš vyrazíte do nejbližší specializované prodejny a pořídíte produkt, který přesně odpovídá vašim požadavkům. K výbavě kutila připraveného na běžné situace ale určitě patří lepidlo disperzní.

PROČ NESMÍ CHYBĚT

Disperzní lepidla se totiž uplatní při běžných kutilských, ale i třeba výtvarných pracích. Používají se k lepení papíru, dřeva, textilu, kůže, tedy savých materiálů… Jejich základem je totiž disperze částic polymerů ve vodě. Po jejím vsáknutí do porézního materiálu a následném odpaření a zaschnutí již spoje obvykle vodě dobře odolávají. Ačkoli mají disperzní lepidla podobu husté bílé tekutiny, po zaschnutí zprůsvitní. Výsledné spoje jsou pevné, houževnaté a také pružné. Výhodou je i to, že díky delší době schnutí umožňují při lepení drobné korekce spoje, i to, že neobsahují organická rozpouštědla a jsou ekologická.

JAK NAKUPOVAT?

1. Do obchodu byste měli přijít s představou, na co lepidlo potřebujete. Ideální je, pokud máte základní přehled o druzích lepidel, ale odborníci ve specializovaných prodejnách vám případě potřeby s výběrem poradí.

2. Při koupi lepidla, které má být vždy po ruce, se rozhodněte, zda zvolíte vteřinové lepidlo s rychlým schnutím bez možnosti pozdější korekce lepeného předmětu, nebo naopak disperzní lepidlo s pomalejším schnutím a možností pozdější úpravy.

4. Mějte představu o spotřebě lepidla – zda lepíte něco každý druhý den (zvolte větší disperzní lepidlo) nebo jen výjimečně (pak pořiďte malé vteřinové nebo disperzní lepidlo)

5. Pozornost se vyplatí věnovat i věcem, které usnadní používání. Hodit se může ergonomická lahvička lepidla zajišťující snadné držení či speciální uzávěr umožňující přesnou a rychlou aplikaci i korigování množství nanášeného lepidla.