Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

7 rad, jak dobře zazimovat bazén. Ušetříte tisíce korun a kubíky vody

/
  • Pokud bazén nezabezpečíte před mrazy a necháte ho zanesený, riskujete, že se zničí.
    Pokud bazén nezabezpečíte před mrazy a necháte ho zanesený, riskujete, že se zničí. (Shutterstock.com)
    11. října 2015 ● 06:00

    I ti největší otužilci a majitelé tepelných čerpadel musí uznat, že na koupání už není počasí. Takže místo do plavek se nasoukejte do pracovního a bazén zazimujte. Pokud byste bazén nezabezpečili před mrazy a nechali ho zanesený, riskujete, že se zničí. Kromě toho se na zimu voda nevypouští. Když se o ni nepostaráte, na jaře vás zřejmě vypouštění nemine. Díky správnému zazimování však můžete každoročně desítky kubíků vody a tisíce korun ušetřit.

  • 1.

    Hlídejte teplotu

    Design-kompozitní bazény Fort Wayne Métropole nezapřou francouzský šarm. Mohou mít víceúrovňové dno a různé tvary schodišť s odpočinkovými zónami, které mají měkčenou protiskluzovou úpravu. Na snímku model Cannes 76.
    Autor: Fort Wayne

    Pravý čas, kdy se pustit do zazimování, nastane, když venkovní teplota poklesne na 15 až 10 °C. V tu chvíli je potřeba se o celoročně venku postavený nebo zapuštěný bazén postarat.

  • 2.

    Nečistoty pryč

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Základem správného zazimování je čistota, tedy odstranění nečistot ze dna a hladiny. Pomohou vám při tom síťky s teleskopickou rukojetí a bazénový vysavač. Ten dokáže bez vaší přítomnosti očistit sám stěny i dno.

  • 3.

    Propláchněte písek

    Elegantní sklolaminátové bazény Calypso Trend Line vynikají skvělým tvarovým propracováním a extra pevnou monolitickou konstrukcí. Mají integrované schodiště a mohou být vybaveny i odpočinkovými zónami v rozích bazénu. Na snímku model Relax.
    Autor: Mountfield

    Před zimou je potřeba zkontrolovat náplň pískové filtrace. Důkladně ji propláchněte chlorovým roztokem. Pokud je starší víc než dva roky, na jaře kupte novou. Písek je už obroušený a dobře nečistí.

  • 4.

    Zahrajte si na chemika

    Lamelové zakrytí může být alternativou pro ty, co nechtějí klasické zastřešení. Snadno se instaluje a jednoduchá je i jeho obsluha – pomocí dálkového ovládání.
    Autor: Mountfield

    Před zazimováním také nezapomeňte zkontrolovat chemické složení vody. Poslouží k tomu jednoduché testery na zjištění pH vody a množství chloru. Když není něco v normě, upravte to bazénovou chemií. Pak nechte běžet filtraci, dokud se voda pořádně nepromíchá.

  • 5.

    Upusťte vodu

    Dítě v Ostravě spadlo do bazénu u rodinného domu a topilo se (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

    Bazénová voda se na zimu nevypouští, ale jen upouští asi 10 cm pod úroveň skimmeru, sběrače nečistot. Pak aplikujte do vody některý ze speciálních zazimovacích přípravků.

  • 6.

    Do sucha!

    zastřešení bazénu
    Autor: Mountfield

    Kdo si užíval teplé vody se solárním ohřevem, teď musí panely odpojit, vypustit z nich vodu a dobře vysušit. Pak se skladují na místě, kde nebude mrznout. Na stejné místo uložte všechny další technologické součásti, a to včetně hadic.

  • 7.

    Zatáhněte roletu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nakonec na bazén dejte krycí plachtu, aby se vám voda zbytečně nezanesla listím, jehličím a nafoukaným prachem. Jen dejte pozor na to, že běžné krycí plachty nejsou z mrazuvzdorných materiálů. V mrazu plachtu sundejte a uložte.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy