Budete potřebovat:

* větší dýni
* ostrý velký nůž
* polévkovou lžíci
* zeminu
* podzimní květiny v květináči (vřes, chryzantémy, mochyně židovská třešeň – lampiónky)

Postup:

1. Asi v 1/4 dýně od stopky si fixou udělejte kolem dokola čáru.

2. Velkým ostrým nožem potom opatrně "čepičku" odřízněte a polévkovou lžící na tác vydlabejte dužinu se semínky. Ta nevyhazujte!

3. Vzniklou dýňovou nádobu naplňte zčásti zeminou a naaranžujte podzimní květiny, které jste vyklopili z květináčků i s kořenovým balem. Do středu umístěte vyšší rostliny, ke krajům pak ty nižšího vzrůstu.

4. Do prázdných míst ještě doplňte zeminu a dobře ji upěchujte. Nezapomeňte rostliny zalít.

Tip Ládi Hrušky na domácí slaná dýňová semínka

"Mlsáte" rádi večer u televize, ale nechcete jíst tukem nasáknuté chipsy nebo pražené přesolené buráky? Láďa má řešení! Poradí vám, jak si připravit dýňová semínka, která jsou nejen chutná, ale navíc i zdravá. Jsou totiž největší přírodní zásobárnou železa a zinku, které tělo potřebuje. Navíc obsahují látky zpomalující stárnutí a působí proti degenerativním procesům.

Vydlabaná semínka z dýně důkladně očistěte od dužiny a omyjte v sítku pod tekoucí vodou. Pak je na noc naložte do slaného nálevu, který připravíte z půl litru vody a tří polévkových lžic soli. Nasolená semínka pak sceďte a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte pozor, aby se nepřekrývala. Pečte asi jednu hodinu v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud neoschnou. Nezapomeňte je občas promíchat. Po dosušení plech vyndejte, nechte je úplně vychladnout a nasypejte do uzavíratelné nádoby, aby vám nezvlhla.