Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

10 věcí v domácnosti a vašem okolí, které jsou špinavější než záchodové prkénko

/
  • Věděli jste, že v rýhách kuchyňských prkének se daří bakteriím, které mohou vyvolávat otravy z jídla - například salmonele, listerii nebo E coli?
    Věděli jste, že v rýhách kuchyňských prkének se daří bakteriím, které mohou vyvolávat otravy z jídla - například salmonele, listerii nebo E coli? (Shutterstock.com)
    21. října 2015 ● 06:00

    Po použití toalety si každý z nás jde automaticky umýt ruce. Po pravdě řečeno, toalety některých z nás jsou ale mnohem čistší a méně pokryty viry a bakteriemi než jiné věci, kterých se denně dotýkáme. A ani nás nenapadne je očistit, sterilizovat nebo si po jejich použití mýt ruce. Které věci v naší domácnosti a okolí jsou špinavější než záchodové prkénko?

  • 1.

    Mobily a tablety

    Podle výzkumu tráví lidé s depresemi s chytrým telefonem v ruce denně více než 68 minut.
    Autor: profimedia.cz
    Když se zamyslíte, kolikrát jste v minulých týdnech očistili displej vašeho chytrého přístroje, kolik z vás řekne: nejméně jednou? Přitom na telefony saháme neustále – rukama, kterýma jsme se dotýkali tyčí v tramvaji, drobných mincí. Displeje obsahují zbytky potu, make-upu a odumřelých kožních buněk. A to je skvělé prostředí pro život nejrůznějších organismů, které nám mohou komplikovat život. Podle výzkumů si mobil vede 10krát hůře než toaletní prkénko a displej tabletu je prý špinavější až třicetkrát. Tak praví americký Happy Lifestyle Journal.
  • 2.

    Kartáček na zuby

    Základem úspěchu je kvalitní kartáček
    Autor: profimedia.cz
    Kartáček na zuby byste na prkénko toalety asi nepoložili. Pokud ale máte záchod v koupelně a spláchnete bez zavřené mísy, miniaturní kapičky znečištěné vody se dostanou až šest metrů od toalety po celé koupelně. Tedy i na kartáček na zuby. Mějte ho proto ideálně schovaný ve skříňce. Jednou za čas ho ponořte na dvacet minut do ústní vody, tím se významně pročistí.
  • 3.

    Klávesnice počítače

    Obce a úřady budou muset smlouvy povinně zveřejňovat na internetu
    Autor: Profimedia
    Mezery v klávesnici jsou báječným lapačem prachu, zbytků kůže a dalších nečistot, a tím pádem skvělou živnou půdou pro bakterie, viry, plísně, roztoče a další nezvané spolubydlící. Hůře na tom jsou pochopitelně klávesnice v kancelářích nebo tam, kde se střídá více uživatelů. Zvláště v době podzimních nachlazení a viróz by člověk měl mít na zřeteli, že je vhodné tato zařízení čistit.
  • 4.

    Houbičky na nádobí

    Mytí pod tekoucí vedou vás vyjde draho. při jednom běžném mytí spotřebujete až 120 litrů vody, zatímco ve dřezu 49 litrů a v myčce jen 10 litrů.
    Autor: Shutterstock.com
    Kuchyňské houby zůstávají po umytí vlhké, a tak se v nich různým mikroorganismům daří skvěle se rozmnožovat. Houbičky pak místo mytí šíří bakterie na nádobí a pracovní plochy. Houby proto vždycky sušte a často měňte.
  • 5.

    Krájecí prkénka

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Rýhy kuchyňských prkének se čistí poměrně špatně. A tak se v nich daří bakteriím, které mohou vyvolávat otravy z jídla – například Salmonele, Listerii nebo E. coli. Podle výzkumů vědců z Wisconsinské univerzity v Madisonu se na dřevě bakterie skoro nedrží a nemnoží. Plast si vede mnohem hůře. Při péči o prkénka pomáhá otřít je hadříkem namočeným do octa, který působí jako dezinfekce.
  • 6.

    Kabelka

    Kabelka a boty už dávno nemusí ladit. A jaká další módní pravidla už neplatí?
    Autor: shutterstock.com
    Kvalitní kožená kabelka je sice skvělou investicí a platnou součástí šatníku, bohužel je také ale nejzajímavější pro bakterie a další nežádoucí mikroorganismy. Jen si představte, co všechno kabelkou za den ometete, čeho se jí dotknete, kam ji položíte... A kolikrát jste ji dezinfikovala? Zkuste ji někdy otřít čisticím ubrouskem, zbavíte svou domácnost obří porce škodlivin.

  • 7.

    Volant

    Posilovat paže můžete i při čekání v koloně.
    Autor: Shutterstock.com
    Přemýšlejte, kolika věcí jste se dotkli, než jste nasedli do auta. A před jízdou jste si určitě ruce nedezinfikovali, že? Přidáme-li pocení rukou a různé teploty v autě, stane se volant rázem útočištěm pro mikroby a jejich další příbuzné. Až budete příště auto vysávat, vyčistěte pořádně i volant!

  • 8.

    Madlo nákupního vozíku

    muž, nákupní košík, nákupy, supermarket
    Autor: Shutterstock
    Zatímco madla a tyče v dopravních prostředcích jsou doslova démonizovány a většina z nás si po každé cestě myje ruce, nákupní vozíky zas takové riziko v našich myslích nepředstavují. Přitom jsou na tom úplně stejně. Většina z nás nebude nosit na nákupy dezinfekční ubrousky, ale je dobré na jejich znečištění myslet například ve chvíli, kdy vybíráme pečivo.
  • 9.

    Tlačítka bankomatu

    Sociální kartu budete moci běžně používat v bankomatu
    Autor: profimedia.cz
    Peníze jsou zdrojem bacilů, to ví každé malé dítě. Stejně zašpiněná jsou ale i tlačítka bankomatů, což si uvědomuje podstatně méně lidí. Na jednom tlačítku dokáže vegetovat až 1200 mikroorganismů. Takže stačí zadat PIN a máte jistotu, že vaše ruka přišla do kontaktu s rýmou, kašlem a dalšími bacily způsobujícími jiná onemocnění.
  • 10.

    Tlačítka veřejných výtahů

    Stanice metra Anděl je konečně bezbariérová. Výtahy vedou do hloubky 30 metrů, spojuje je chodba.
    Autor: Facebook DPP
    Podobně zaneřáděná jsou i tlačítka veřejných výtahů. V klidu na nich přežijí bacily způsobující nachlazení a chřipku a málokdy se dočkají opravdové dezinfekce. V porovnání se záchodovým sedátkem jsou špinavější až čtyřicetkrát.

Přidat názor
Počet komentářů: 1

zelvik22: to jsou zase bláboly co? Zrovna nedávno jsem četla že naopak plastová prkénka nebrat, protože rýha v plastu se nezatáhne, kdežto dřevo má přirozenou zatahovací schopnost, i díky pryskyřicím, které v něm jsou obsaženy. Tak nevím, každopádně si myslím, že když člověk prkénko pořádně umyje, není co řešit. A přílišným úklidem a zaobíráním se bakteriemi si člověk akorát vypěstuje nějakou alergii

(21. 10. 2015 10:24)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy