Barevné ladění podzimního aranžmá se většinou odvíjí v teplých podzimních barvách: oranžových, hnědých a červených odstínech. Tuto klasiku lze však inovovat a směřovat naopak do studených fialovo-bílo-stříbrných tónů. U barev stejně jako u dekorativních předmětů záleží především na tom, co se komu líbí a kam až dokáže zajít jeho fantazie.

Základem pro podzimní venkovní výzdobu by měly být stálezelené rostliny. Ty umístěte nejlépe do plastových, samozavlažovacích truhlíků, které nejdřív po létě vyčistěte od zbytků odkvetlých letních balkonových rostlin. Ty správné rostliny v nich přečkají celou zimu. Jsou to keříčky drobných jehličnanů, odolné stálezelené rostliny a trvalky se zajímavými listy, například jalovec, hebe, skalník, drátovec, břečťan nebo vřes. Osázené truhlíky pak můžete dekorovat různými přízdobami, které dokreslí panující roční období.

"Před Vánocemi můžete vyměnit dýně kupříkladu za malý otep krátkých březových větviček, které k sobě připevníte drátkem a poté ovážete červenou mašlí, čímž získáte krásnou vánoční výzdobu," popisuje floristka Hana Bustová.

Základem pro podzimní venkovní výzdobu by měly být stálezelené rostliny.
Autor: archiv TV Prima

Truhlíky využijte na parapety, na podlahu se zase hodí keramické květináče, které jsou těžší a lépe odolávají podzimním poryvům větru, zvláště když je ještě zatížíte ozdobnými kameny.

"V případě třeskutých mrazů můžete výsadbu zakrýt chvojím," vysvětluje paní Bustová a doplňuje další výhodu keramiky: "Rostliny v ní oproti plastovým nádobám nezmrznou, jakmile se však teploty pohybují kolem minus dvaceti stupňů, je dobré obalit květináč jutou a ochránit kořeny, aby nenachladly od stěn." Nezapomeňte také, že pod květináč se přes zimu nedává miska, aby se v něm nezadržovala voda a on se neroztrhnul.

Podzimu vládnou chryzantémy

Typickou podzimní květinou je všem dobře známá chryzantéma. Proč je pro podzimní aranžmá tak oblíbená? "Vydrží i první mrazíky a kvete dlouho. Její bohatost nám skvěle vyplní velký prázdný prostor. Vybírejte ale vždy raději zavité květy, takové, které mají hezký listový základ a nejsou povadlé. Dejte pozor také na to, aby nebyly stonky zespodu polámané. Tato rostlina je velice křehká a vyžaduje opatrnou manipulaci," radí floristka a aranžérka Diana Shatatová.

Velké, rozložité chryzantémy se hodí umístit především tam, kudy se přichází, tedy nejlépe vedle hlavních vchodových dveří, protože tato veselá záplava květů doslova lahodí oku. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, nesmíte je zapomínat zalévat a pravidelně odštipovat odkvetlé květy.

Chryzantéma vydrží i první mrazíky a kvete dlouho. Její bohatost skvěle vyplní i velký prázdný prostor.
Autor: archiv TV Prima

A na jaké další dekorace byste neměli při dotváření podzimní atmosféry zapomenout? Dýně, lucerny, svíčky, stužky, ale třeba i další přírodniny, které najdete v okolí. "Než pojedete na nákup, doporučuji nejdřív zapátrat doma v komoře, ve sklepě, na půdě – třeba objevíte věci, které se dají pro dekorace využít," vypočítává paní Shatatová, "i zdánlivě obyčejná láhev od okurek nebo menší zavařovací sklenice se dají využít."

Celý díl pořadu Gondíci s. r. o. uvidíte na Primě v sobotu 24. 10. 2015 v 17.05 hodin.