Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

5 tipů, jak využít voskovaný papír v domácnosti

/
  • Voskovaný papír můžete využít i jinak, než jen pro balení potravin a na poličky ve spíži.
    Voskovaný papír můžete využít i jinak, než jen pro balení potravin a na poličky ve spíži. (Shutterstock.com)
    30. října 2015 ● 10:00

    Používáme ho už po generace jen na poličky ve spíži a do kuchyňské linky. Ale tím to obvykle končí. Zbytek role nám pak dlouhé roky stojí někde v rohu komory nebo leží vzadu na dně skříňky. Voskovaný nebarvený papír má ale mnohem víc využití.

  • 1.

    Pomůže při zdobení dezertů

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kuchařky, které rády pečou dorty a překvapují své blízké krásně nazdobenými dezerty, voskovaný papír určitě ocení při přípravě čokoládových nápisů a dalších ozdob, jako jsou mašličky, mřížky i extravagantní "čmáranice". Kdo totiž někdy zkoušel vytvořit na krémovém povrchu dortu třeba nápis "Všechno nejlepší!", ví, že to není legrace. A v případě sebemenší chybičky se to jen těžko opravuje. Až tedy budete příště chystat dezerty na oslavu, ustřihněte si kus voskovaného papíru, nápis nebo ozdoby vytvořte na něm a vložte ho asi na 30 minut do mrazničky. Pak už jen stačí nápis opatrně sejmout a umístit třeba na dort.

  • 2.

    Vyčistí žehličku

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Určitě už jste to taky někdy zažili. Žehlíte svou bílou halenku nebo oblíbené tričko, které si chcete právě vzít na sebe, když najednou napařovací žehlička udělá na přední části trička hnusnou tmavou šmouhu. Takovému zklamání se můžete vyhnout, když budete žehličku pravidelně čistit. A právě voskovaný papír vám pomůže zbavit povrch žehličky připáleného škrobu a jiných nečistot, které se na žehlicí ploše připalují. Stačí, když na žehlicí prkno položíte několik vrstev voskovaného papíru, žehličku nastavíte na mírnou teplotu bez napařování a několikrát s ní přejedete sem a tam po voskovaném papíru.

  • 3.

    Pomůže při dušení

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud dusíte například zeleninu, ale nechcete to dělat pod pokličkou, aby vám příliš nezměkla, vystřihněte si z voskovaného papíru kolečko o vnitřním průměru hrnce, do středu pak ještě vystřihněte malou dírku, aby mohla pára unikat, a zakryjte s ním obsah hrnce. Nemějte obavy. Tyto papíry jsou určeny pro přímý styk s potravinami a jsou zdravotně nezávadné.

  • 4.

    Rozzáří chromové kohoutky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Znáte to také. Při úklidu vyleštíte kohoutky, jenže ty už druhý den čistotou rozhodně nezáří. Chromové doplňky jsou úžasné, ale zůstávají na nich skvrny od zaschlých kapek vody a také otisky prstů. Tomu ale můžete snadno předejít. Stačí, když si ustřihnete pruh voskovaného papíru a složíte si ho jako harmoniku na menší obdélníček. Tím pak po vyleštění a zaschnutí kohoutky přeleštěte. Neznatelná vrstva vosku, která na nich zůstane, v budoucnu zabrání tomu, aby na nich zaschlé kapky a otisky zůstávaly.

  • 5.

    Zabrání problémům se znovuotvíráním vína

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Otevřeli jste lahev vína, abyste si dali skleničku nebo jen použili pár kapek do vaření, a teď zbytek chcete uložit do lednice na příště? Pokud při dalším otvírání nechcete bojovat s urputně držícím korkovým špuntem, obalte ho před zavřením kouskem voskovaného papíru. Při dalším použití půjde ven jako po másle. Papír navíc zabrání i tomu, aby do vína padaly drolící se kousky korku.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy