Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bylinky v zimě: Porostou vám i v kuchyni nebo obýváku

/
  • Bylinky pěstované za oknem nejčastěji umoříte vodou a průvanem.
    Bylinky pěstované za oknem nejčastěji umoříte vodou a průvanem. (Shutterstock.com)
    3. listopadu 2015 ● 10:40

    Zvykli jste si přes léto pravidelně dochucovat jídlo vlastními voňavými bylinkami, a teď vám chybí? Čerstvých bylinek se ale nemusíte vzdát ani v zimě. Pěstujte si je doma. Dost možná právě brbláte, že letos se už na nějaké mičurinovské pokusy vykašlete. Nač kupovat další bylinky v květináčích, když loni vám nevydržely. Je to jen zbytečné utrácení. Tak jim dejte ještě šanci a podívejte se na naše tipy, jak se o bylinky doma starat. Poradíme vám, co dělat, aby vám tam tentokrát vydržely. 

  • 1.

    Nejlepší jsou letněné


    Autor: Shutterstock.com

    Co všechno si na okno můžete vysadit? Trvanlivé jsou třeba tymián, majoránka, rozmarýn, koriandr nebo petržel. Kratší čas má vyměřený jednoletá bazalka, kterou si ovšem krásně vypěstujete ze semínek znovu a znovu. Největší pěstitelské úspěchy vám při zimním pěstování zaručí trvalé bylinky, které jste přes léto měli venku, kde si dosyta užily čerstvé povětří i sluníčko, a tak jsou plné síly. V zimním období vystačí s teplotou mezi 10 až 15 °C.

  • 2.

    Bylinky z regálů doma přesaďte


    Autor: Shutterstock.com

    Další možností jak si delší dobu dopřávat čerstvé bylinky, nabízejí supermarkety. Je pravda, že v zimě nejsou právě nejlevnější a obvykle moc dlouho nevydrží. V podstatě jen otrháte lístky a je konec. Ale když je zkusíte přesadit do květináče s dostatkem dobré zeminy, často se uchytí a jejich kořenový systém se rozroste. Pak vám budou sloužit podstatně déle. Nejlepší je využít substrát obohacený o rašelinu. Na dno květináče nezapomeňte dát vrstvu drenáže, třeba písek, kamínky nebo keramzit.

  • 3.

    Pravidelně je otáčejte

    Autor: Shutterstock.com

    Nejlépe se bude bylinkám dařit na oknech orientovaných na jih nebo východ. Když bude slunce málo, budou se za světlem natahovat a porostou nerovnoměrně. Raději je proto pravidelně otáčejte.

  • 4.

    Nepřehánějte to se zálivkou


    Autor: Profimedia.cz

    I když máte pocit, že je doma velké teplo a rostliny jsou nad radiátorem, buďte při zalévání opatrní. Většina z nich je na přemokření citlivá a velmi rychle jim uhnívají kořeny. Platí to především pro bazalku, pažitku nebo petržel. Pomoci může vrstva drenáže v květináči. Vodu nenechávejte ani v misce pod květináčem. Naopak prospěšné je občasné rosení z rozprašovače.

  • 5.

    Dopřejte jim světlo

    Autor: Profimedia.cz

    Bylinky potřebují dostatek světla, což je v našich podmínkách občas docela velký problém. Proto je dávejte na parapet a otáčejte. Jinak se vám budou výhony vytahovat jen jedním směrem. Dlouhodobý nedostatek světla se projeví tak, že místo bohatých zelených listů, kvůli kterým je pěstujete, vám narostou slabé stonky s malými lístky. Pomůže, když rostliny necháte při pokojové teplotě a budete jim přisvětlovat speciální zářivkou napodobující sluneční svit. Ale smiřte se s tím, že trvalky, které budou využívané i v zimě, vám zajdou. Nedostatek odpočinku je zcela vyčerpá.

  • 6.

    Pozor na teplotu

    Autor: Profimedia.cz

    Pro bylinky je nejlepší být v teplotě od 15 do 20 stupňů Celsia. To je hlavně v kuchyni, kde jsou nejčastěji na okně postavené, občas problém udržet. Stačí péct husu, vařit vývar nebo se pustit do žehlení a už vám teplota nezadržitelně stoupá. A co pak udělá hospodyňka? Otevře okno, aby se vyvětralo. A rychlý pokles teplot je pro bylinky smrtící. Ještě horší je průvan. Proto věnujte místu, kam je postavíte, hodně pozornosti.

  • 7.

    Ochraňte je před škůdci

    Autor: Shutterstock.com

    Bylinky doma nejsou izolovaným světem. Pokud máte v domácnosti jiné rostliny, může se snadno stát, že se z nich mohou rozšířit případní škůdci. Svilušky nebo mšice jsou hotoví nezmaři, kterým se daří hlavně v suchém prostředí. Pomůže zvýšení vlhkosti. Na to vám poslouží malý trik, když na misku dáte kamínky, které zalijete vodou, a na ně květináč s bylinkami.
    Voda se bude postupně odpařovat a preventivně rostliny ochrání. Když už se škůdci objeví, nedá se na ně vzít chemie, to byste si bylinky znehodnotili. Zkuste na rostliny nastříkat vychladlý vývar z bramborových slupek.

  • 8.

    Jídlo si nehnojte!

    Autor: Shutterstock.com

    I když jste zvyklí všem doma rostoucím rostlinám pravidelně přilepšovat dávkou hnojiva, u bylinek na to zapomeňte. Nedávejte jim dávku hnojiva ani do substrátu při sázení. Stačí jim kvalitní zemina a pravidelná zálivka.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy