Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Osvědčené rady, díky kterým vám vánoční kaktus letos zase vykvete

/
  • Rozkvetlý vánoční kaktus nádherně ozdobí například sváteční tabuli.
    Rozkvetlý vánoční kaktus nádherně ozdobí například sváteční tabuli. (profimedia.cz)
    17. listopadu 2015 ● 06:00

    Je symbolem vánočních svátků, svými nádhernými květy zdobí nejedno sváteční zátiší. Většina z nás má však problém s tím, že loňský vánoční kaktus už znovu příští svátky nevykvete nebo se květy objeví v úplně nesprávný čas. Stačí ale znát pár pěstitelských triků a uvidíte, že na Vánoce bude barevnými dlouhými květy úplně obsypaný.

  • 1.

    Probuďte ho k životu

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte vánoční kaktus ještě pořád v pokoji mezi ostatními květinami, je nejvyšší čas přesunout ho někam do chladna. Ideálně například do nevytápěné světlé chodby. Teplota by se zde měla pohybovat mezi dvanácti až patnácti stupni Celsia. V tomto období výrazně omezte zálivku. Nemáte-li takový prostor k dispozici, můžete postavit menší rostlinky do meziokenního prostoru, ne ale tam, kam dopadají přímé sluneční paprsky.

  • 2.

    Šup s ním do tepla

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V okamžiku, kdy na koncích větviček spatříte první poupata, přeneste kaktus na okenní parapet nebo na místo, kde jej chcete mít, a opět zvyšte zálivku. Protože jsou ale kořeny velmi choulostivé na přemokření, nepřehánějte to s ní. V době květu dodejte rostlině vodu přibližně každý týden a dbejte na to, aby zemina nebyla ani úplně suchá, ani přemokřená tak, aby mohly kořeny dostatečně růst. Používejte vždy odstátou vodu.

  • 3.

    Roste ho

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud se vám stane, že poupata začnou opadávat, může to být znamení, že máte v místnosti příliš suchý vzduch. Pokud nebudete dlouho otálet, mělo by stačit, když začnete rostlinu pravidelně rosit. Nesmáčejte ale zbytečně květy, tvořily by se na nich hnědé skvrny. I v tomto případě používejte jen odstátou vodu.

  • 4.

    Dopřejte mu živiny

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Jednou za měsíc vánoční kaktus přihnojte. V době plného kvetení můžete hnojit i dvakrát týdně. Pozor ale, aby používané hnojivo neobsahovalo vápník, ten totiž rostlině nesvědčí.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy