Do vázy se nejlépe hodí třešně, višně, slivoně a jabloně. Prostě ovocné stromy, které rostou na každé zahrádce. Z ostatních odrůd můžete zkusit sakury, forzýtie (lidově zlatý déšť) nebo šeřík. A když v okolí nejsou, tak se hodí i břízy a vrby.

Větvičky vybírejte a řezejte s rozmyslem. Berte raději víceleté rozvětvené nežli letorosty. Hlavním předpokladem úspěchu je, že má větev pupeny, které mohou vyrašit. Jinak budete na zázrak Vánoc čekat zbytečně.

 

Barborky nestříhejte!

Jak si větvičku nejlépe uříznout? Potřebujete velmi ostrý a čistý nůž, kterým ji pak ještě šikmo seříznete. Proč ne nůžky? Při stříhání větvičce stlačíte vodivá pletiva, a tak se jí bude hůř přijímat voda. Uříznutá větvička by měla putovat do odražené vody a na světlé místo, kde se k ní nedostane průvan. Radost vám bude dělat déle, když jí do vody přidáte výživu pro řezané květy, kterou koupíte v květinářství.

Pokud chcete, aby vám větvička vykvetla a vydržela, musíte dodržovat pár zásad. Nezapomeňte si barborky natrhat čtvrtého prosince, ale na teplo je zvykat postupně! Větvičky nesmíte hned přinést domů. Prospěje jim několikahodinová aklimatizace v chodbě nebo jiné chladnější části domu. Nikdy nedávejte větvičky poblíž zdroje tepla, ale k oknu, pod kterým není radiátor. V přetopených místnostech jim také prospěje, když je budete rosit.

 

Jak vznikla tradice barborek

Proč si vlastně ženy pro větvičky chodily? V první řadě měla kvetoucí větvička v nejtemnější části roku přinést do domu trochu radosti a příslib dalšího jara. Přisuzovalo se jí i to, že do domu přináší bohatství. Kdo by o to nestál? Dívky také věřily, že když větvičky vykvetou, dočkají se brzy, nejlépe do roka, ženicha. Historicky má barborka tradici sahající až k pohanským časům. Řezání proutků v předvánočním čase bylo tak oblíbené, že se ho nepodařilo zakázat ani církvi. A tak udělala to nejrozumnější a přijala je za své. Jen se podle ní do vázy dávaly třešně a višně jako symbol narození Krista.

Zatímco třešňová barborka má věštit ženicha, zlatice bohatství. Také zlatici můžete uříznout a dát do vázy. Když vám vykvete, bude další rok hojný. Jakmile uschne, začněte šetřit. Netradiční je barborka z břízy bělokoré, která by po vyrašení měla znamenat rok plný zdraví. Je to sázka na jistotu, protože právě tenhle strom je velmi odolný.

TIP NA VIDEO: Podívejte se na další adventní zvyky.