V první řadě nezapomeňte, že rostlina pocházející z Mexika velice špatně snáší zimu, proto byste ji neměli kupovat v tržnicích nebo v obchodech, kde je volně vystavená chladnému počasí. Podívejte se také, kde je rostlina umístěná v obchodě, ve kterém ji kupujete. Nikdy neberte takovou, která je blízko vchodu, kde ji může ofouknout studený vzduch.

Při nákupu zkontrolujte pupeny a půdu

Nejlepší je vybrat rostlinu, která nemá žádné viditelné poškození, je hustě zelená a má nevyvinuté pučící květy – těmi nejsou barevné vrchní listy, ale malé pupeny v jejich středu. U takové vánoční hvězdy je totiž velká pravděpodobnost, že budou kvést celé dva až tři měsíce. Nezapomeňte také zkontrolovat vlhkost půdy, abyste se přesvědčili, že byla dostatečně zalévána, nebo naopak zda není přelitá. Vybranou rostlinu si pak nechte pečlivě zabalit a snažte se s ní být doma co nejdříve.

Jak často zalévat vánoční hvězdu?

Vánoční hvězda nemá ráda příliš mnoho vody. Pokud ji budete přelévat, může ztratit barvu nebo jí můžou začít opadávat listy, klidně se spokojí s troškou vody jednou za dva dny. Voda, jíž ji zaléváte, by měla být odstátá a měla by mít pokojovou teplotu. Zeminu udržujte mírně vlhkou, nikoliv však přelitou a vodu nenechávejte stát v podmisce. Rostlinu občas zvlhčete rosením – to je vhodné zvláště v panelových domech se suchým vzduchem. A abyste se vyhnuli skvrnám a hnědým okrajům listů, můžete do zálivky jednou měsíčně přidat jakékoli běžné hnojivo.

Jak už jsme zmínili, poinsetie zimu nemá ráda a také studený vzduch ji rychle ničí. Nejspokojenější je při teplotě mezi 15 až 22 stupni Celsia, ale zvládne i větší výkyvy. Nejdéle vydrží na světlém místě s trochou přímého slunce, ale ve větší vzdálenosti od topení. Pozor si dejte i na průvan.

Co s vánoční hvězdou, aby kvetla i příští rok?

Vánoční hvězdu nevyhazujte. Umí se začervenat každý rok, pokud o ni budete pečovat správně! Po svátcích ji proto ostříhejte a zalévejte, ale jen mírně, aby zemina úplně nevyschla. Případně ji přesaďte do většího květináče. Umístěte ho na světlé místo a jednou za dva týdny přidejte do zálivky tekuté hnojivo. Po pár týdnech narostou zelené dekorativní listy.

Koncem září nebo začátkem října začněte rostlinu dávat do úplné tmy na 14 hodin denně. Nemusíte ji přenášet, stačí přiklopit ji třeba krabicí nebo jiným poklopem. Tak podpoříte proces vzniku barevných listů a květů a o Vánocích se budete těšit z pěstitelského úspěchu.

Po svátcích ji ostříhejte a zalévejte, ale jen mírně, aby zemina úplně nevyschla. Případně ji přesaďte do většího květináče. Umístěte ho na světlé místo a jednou za dva týdny přidejte do zálivky tekuté hnojivo. Po pár týdnech narostou zelené dekorativní listy. Koncem září nebo začátkem října začněte rostlinu dávat do úplné tmy na 14 hodin denně. (Nemusíte ji přenášet, stačí přiklopit třeba krabicí nebo jiným poklopem. Tak podpoříte proces vzniku barevných listů a květů a o Vánocích se budete těšit z pěstitelského úspěchu.

Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-vanocni-priloha/127854/vanocni-hvezda-vam-do-bytu-vnese-svatecni-naladu.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy