Vánoční hvězdu pořizujeme především kvůli jejím nádherným listenům, které efektně doplňují zelené chvojí. Rostlina by měla stát na světlém místě, nikoliv však na přímém slunci. Substrát udržujeme vlhký, ne přemokřený, rostlina nikdy nesmí zaschnout. Ať se však budeme snažit sebevíc, v průběhu ledna hvězda zpravidla přijde o většinu svých listenů a začne chřadnout. Jak tedy dále postupovat?

Co s hvězdou po Vánocích? Na jaře ji seřízněte a dejte na vzduch

V povánočním čase ztratí hvězda část listů a postupně zezelená. V tomto období ji přemístíme z obývacího pokoje do chladnější místnosti a zaléváme ji pouze jedenkrát týdně. Koncem května rostlinu seřízneme. Brzy jí vyraší nové výhony a příští Vánoce tak bude ještě bohatější. Část ořezaných větví můžeme použít k množení - necháme je zakořenit a sázíme do běžného substrátu pro pokojové rostliny. Použít při tom můžeme rašelinové květináčky, které umožní pozdější přesazení, aniž bychom porušili kořenový bal.

Jakmile se venku dostatečně oteplí (konec jara - začátek léta), můžeme květinu umístit na venkovní stanoviště. V počátku ji chráníme před přímým sluncem, postupně se však adaptuje. Hlídáme, aby kořenoý bal nikdy neproschl, potom rostlina velice rychle ztrácí listy. Vánoční hvězdu v  pravidelných 3-4 týdenních intervalech hnojíme, preventivně ji můžeme ošetřit postřikem proti mšicím - především těsně před tím, než ji přestěhujeme zpět do interiéru.

Nezapomeňte na zatemnění

Ideálním obdobím pro navrácení hvězdy zpět do místnosti je před příchodem chladného podzimního počasí, tedy nejlépe začátkem září, kdy už hrozí ranní mrazíky. Umístěte ji na západní okno a pravidelně roste. Rozhodující období nastává 4-5 týdnů před Vánoci. Tou dobou je třeba začít hvězdu pravidelně zatemňovat. Mezi 5. hodinou odpolední a 8. hodinou ranní by měla být květina v naprosté tmě. Vadí ji i interiérové osvětlení nebo pouliční lampy. K zatemnění použijte papír nebo dostatečně velkou krabici. Pokud vše provedete správně, hvězda bude ještě mohutnější než v předešlém roce.

Fotogalerie
3 fotografie