Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nevhodný dárek: Jak se ho zbavit co nejvýhodněji?

/
  • Skoro každý dostal někdy dárek, který nepotěšil
    Skoro každý dostal někdy dárek, který nepotěšil (Shutterstock.com)
    5. ledna 2016 ● 06:00

    Topinkovač, fén, ložní prádlo, porcelánové hodiny s ležícím jelenem nebo silvestrovský bungee jumping – když ničemu z toho neholdujete? Téměř každému se stane, že dostane nejen k Vánocům dárek, který ho nepotěší. Není třeba zoufat. I nechtěné dárky můžete vyměnit za jiné, prodat či lze s nimi i jinak smysluplně naložit. Stačí jen vědět, jak na to.

  • 1.

    Pošlete to dál

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V ideálním případě můžete dárek na chvíli odložit a darovat ho někomu jinému, komu radost udělá. Dejte si pozor jen na několik věcí. Pokud to chcete utajit, musíte vědět, že se dárce nebude u vás na návštěvě pídit po tom, kam že jste si dali tu vázičku, kterou jste dostali pod stromeček. Případně musíte vědět, že ji nenajde po čase u jiných příbuzných. A ještě hůř: že si ji nevybalí za pár měsíců jako pozornost od vás. Některé dárky takhle skutečně kolují a přes pár oslav se dostanou konečně k tomu, kdo je pořídil. Dobře si tedy pamatujte, kdo vám dárek dal, a raději ho pošlete do zcela jiných vod.

  • 2.

    Zkuste ho vrátit

    ss
    Autor: profimedia.cz

    Někteří dárci jsou ochotni dárek vyměnit sami za něco, co vám skutečně padne nebo vás potěší. Pokud dárek kupovali přes internet, mají výhodu: mohou ho vrátit do 14 dnů bez udání důvodu, a to i když ho vyzvedávali v kamenné prodejně.

     

    Dárek kupovaný v kamenném obchodě už není prodejce povinen vzít zpátky. I tak ale některé obchody obzvlášť kolem Vánoc tuto službu umožňují a vycházejí zákazníkům vstříc. Zboží musí být ale neopotřebované, jinak vám prodejce může vrátit menší obnos. Pokud obchod láká na možnost vrácení zboží bez udání důvodu, je povinen svůj slib dodržet.

     

    Tady ale budete muset trochu pátrat: zjišťovat, kdy a kde dárce dárek koupil. A nakonec se to asi stejně neobejde bez odhalení, že se dárce úplně netrefil. Pokud se toho chcete vyvarovat, můžete zkusit prodat dárek sami.

  • 3.

    Prodejte ho

    Při seznamování se přes inzerát, musíte dávat pozor na určité věci. Optrnosti není nikdy dost
    Autor: shutterstock

    Využít můžete klasické inzeráty v novinách a časopisech nebo aukční a inzertní služby na internetu. Inzerátů s heslem "nevhodný dárek" se ovšem po Vánocích vyrojí celá řada. Jak to udělat, abyste zrovna vy svou nabídkou zaujali? V první řadě jsou důležité kvalitní fotka a nápaditý titulek. Dalším klíčem k úspěchu je přiměřená cena.

     

    „I když je dar třeba za 1200 Kč, bude nutné slevit. Nabízené zboží je sice nepoužité, ale není přímo od prodejce, a navíc už může být i rozbalené,“ říká Andrej Slivka, manažer obsahu Annonce. "Vhodnou prodejní cenu zjistíte, když si projdete inzertní weby a podíváte se, za jaké sumy prodává obdobné zboží někdo jiný. V uvedeném případě by to byla cena kolem 800 až 1000 korun. Navíc je třeba počítat s poštovným, což není zanedbatelná částka. Je proto optimální domluvit se na osobním odběru,“ radí Slivka.

     

    Během osobního odběru má také kupující možnost si zboží prohlédnout, a předejít tak případným problémům – mohli jste přehlédnout nějakou drobnou vadu a neuvést ji v popisu věci, kupující mohl mít trochu jinou představu a podobně.

  • 4.

    Vyměňte ho

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V poslední době se těší oblibě i výměna nevhodných dárků. Na sociálních sítích existují skupiny, kde se dají dárky měnit, výjimkou nejsou ani akce pořádané přímo za tímto účelem. Například v pražské kavárně Café Lajka se již pátým rokem koná tradiční výměna nevhodných darů formou kus za kus. "Akce je koncipována i jako sousedské setkání, kdy si lidé u darů popovídají. Třeba o tom, proč jsou právě pro ně konkrétní předměty nevhodné," říká jeden ze spolumajitelů kavárny Tomáš Vodňanský. "Rok od roku je o akci větší zájem a sejde se tu skutečně celá řada věcí: od televize přes šperky až po spodní prádlo. Akce má i charitativní přesah, kdy nevyměněné věci putují do domu pro seniory," dodává.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy