Jen čtyři procenta Čechů grilování nikdy nezažilo. Ze zbývající drtivé většiny pak v 83 % případů gril obsluhují výhradně muži, desetina grilovaček se odehrává ve společné režii muže a ženy a ve stejném počtu případů grilují pouze ženy. Bez ohledu na pohlaví „šéfa“ grilu jsme s těmito čísly v grilování na světové špičce.

JSME MASOŽRAVCI

Pokud jde o suroviny, které Češi na grilu připravují, jednoznačně vedou masa a uzeniny. Maso se griluje v 97 % případů, různé klobásky v 74 %. Ani na českém grilu už není výjimkou zelenina a ryby, které takto připravuje více než polovina z nás. Z mas je nejoblíbenější vepřové (45 %) a kuřecí (44 %). Hovězí maso pak griluje jen 7 % Čechů.

Autor: Shutterstock

S HOŘČICÍ I KEČUPEM

Ke grilování patří vedle nezbytných mas a uzenin i nejrůznější dochucovadla a směsi. Češi za účelem grilování nejčastěji kupují koření (79 %), hořčici (69 %), nejrůznější grilovací omáčky a dresinky (57 %), kečup (49 %) a marinády na maso (46 %).

NEJČASTĚJŠÍ ÚTRATA

Potraviny ke grilování nakupujeme nejčastěji v supermarketu nebo hypermarketu (75 %), necelá čtvrtina z nás pak chodí do samostatných řeznictví. Průměrné náklady na osobu na jedno grilování nepřesáhnou u 17 % Čechů částku 50 korun, celých 43 % si pak vystačí s výdaji v rozmezí 51–100 korun na hlavu, třetina z nás se při nákupu surovin vejde do 200 korun na osobu a desetina počítá dokonce s částkou do 400 korun na jednoho účastníka.

Autor: Shutterstock

ŽENY JSOU V POZADÍ

96 % Čechů už grilování někdy zažilo

83 % v takovém množství případů grilují pouze muži

9 % je podíl situací, kdy grilují ženy i muži společně

8 % jen v takovém počtu případů obsluhují gril ženy