Pokud si vyrazíte na piknik s grilem na jedno použití, takovou atmosféru nezažijete. Skutečný pán grilu má svůj stroj „zaparkovaný“ v kůlně nebo garáži, než se sejde společnost, připraví ho na provoz, očistí, roztopí a pak s elegancí a lehkostí obsluhuje a ještě při tom srší vtipem. Všude to voní a úspěch celého odpoledne závisí na tom, co předvede. A na tom, jaký má gril!

DOKONALÝ POMOCNÍK

Kvalitní gril je promyšlený, citlivý na ovládání a zároveň jednoduchý na obsluhu, nabízí dostatečný výkon i bezproblémový chod a sluší – majiteli i zahradě či terase. Kvalita provedení grilu je přitom zcela zásadní. Má vliv na zdravou přípravu pokrmů a tím na zdraví strávníků. Jen kvalitní materiály zajistí odpovídající životnost a provoz bez zdravotních rizik. Gril musí být také bytelný, abyste byli v bezpečí vy, děti i pokrm. Nabídnout by měl snadnou údržbu i manipulaci, k čemuž přispějí i odkládací plochy, úložné prostory či třeba nastavitelná výška. Míru kvality grilu poznáte nejen na „omak“, ale i podle záruk, které výrobci na grily poskytují.

Autor: profimedia.cz

BONUSY – VYCHYTÁVKY

Na komfort při používání grilu má vliv také příslušenství a vybavení. Se speciálním grilovacím náčiním snáz a lépe připravíte steak, rybu nebo celé kuře. Vhodné podpalovače umožní zprovoznit gril lusknutím prstu, ochranné pomůcky jsou samozřejmostí – kromě rukavic se může hodit třeba grilovací rohož, která chrání podlahu pod grilem před skvrnami od mastnoty či zbytků potravin. Hodí se i krycí plachta pro šetrné uskladnění grilu.

4 CHYTRÉ TIPY

Mimořádně dobře se vydaří grilovaná ryba v mřížce na ryby. Ta zabrání, aby se ryba rozpadla.

Garnáty a krevety grilujte v misce – jsou velmi citlivé, mohly by vyschnout.

Na obracení steaků a klobás nepoužívejte vidličku. Pokud maso při grilování propíchnete, vyteče z něj šťáva a vyschne. Vhodnější jsou kleště.

Praktické stojany vám umožní snazší přípravu kuřecích křidélek, celé drůbeže, pečeně či žeber.