Jak využít bylinky? Vyrobte si domácí bylinný ocet, led nebo sůl!
-
Co je při skladování a nejrůznějších druzích zpracování základem úspěchu? Správný sběr. Bylinky je třeba sklízet, když jsou jejich listy a květy ještě mladé a svěží a mají nejvyšší obsah účinných látek. U květů je to na začátku vykvétání, listy stříhejte před odkvetením a po něm. Pro kořeny je správný čas zjara nebo na podzim. Aby vám vydržely i na zimu, můžete je nasušit, naložit nebo zmrazit. Poradíme vám jak.
- 1.
Jak bylinky nejlépe skladovat?
Na ploše
Hodí se pro všechny bylinky, u kterých chceme použít jen jednotlivé listy. Nejlépe je usušíte rozložené na kusu plátna nebo pletiva, které napnete do rámu a umístíte do vzdušného prostoru, kam nesvítí přímé slunce. Bylinky by tak měly zůstat dva týdny, kdy budou ztrácet barvu.
Ve svazcích
Hlavně levandule se krásně suší svázaná ve svazcích zavěšená hlavou dolů. Také k tomu potřebuje temnou a vzdušnou místnost, ve které natáhnete šňůry a na ně svazky přichytíte. Viset je nechte 14 dní. Za tu dobu trochu vyblednou a začnou být lámavé.
Semena do pytlíku
Fenykl, kopr nebo koriandr seřízněte po odkvětu u země a svažte stonky do svazků. Hlavy rostlin zabalte do plátěného nebo papírového pytlíku. Pověste je do temné místnosti hlavou dolů a počkejte dva tři týdny. Za tu dobu se semena uvolní a spadnou do pytlíku.
- 2.
Naložte je do octa
Čím vším se dá provonět a ochutit ocet? Tak třeba bazalkou, bobkovým listem, hřebíčkem, koprem nebo oreganem.
K výrobě používejte jen čerstvě natrhané a zdravé bylinky. Opláchněte je vodou a nechte oschnout. Pak je nakrájejte na větší kousky. Na přípravu se nejlépe hodí vinný nebo jablečný ocet. Ale při troše dobré vůle můžete bylinky naložit i do toho obyčejného.
Jak na to: Do čisté skleničky nasypte asi do poloviny bylinky a zalijte je octem. V temné a chladné místnosti je nechte louhovat tři až čtyři týdny. Občas lahvičky protřepte. Dávejte pozor, aby byly přísady pod hladinou, jinak by se ocet mohl kazit. Hotový ocet nakonec přelijte přes síto do čisté lahvičky s uzávěrem. Vydrží až půl roku. K čemu se hodí bylinkové octy? K ochucení zeleninových salátů, na přípravu omáček, majonéz a výrobu dresinků.Náš TIP: Trocha česneku dodá říz
Čistý bylinkový ocet je sice dobrý, ale občas mu chybí říz. Ten mu dodáte kouskem česneku, cibule, feferonky nebo celým pepřem.
Kdyby se vám zdál moc silný, nařeďte ho čistým octem. - K nakládání bylinek se nejlépe hodí zastudena lisované oleje – olivový, slunečnicový nebo sezamový.3.
Vonné oleje
Jak na to: Bylinky, které chcete naložit, nejprve omyjte a pak dejte dobře proschnout. Bylinky nařežte na kousky, dejte do čisté lahvičky a zalijte olejem. Doporučovaný poměr je hrst bylinek na dvě deci oleje. Je důležité, aby všechny části rostlin byly pod hladinou. Jinak by se mohly začít kazit. Skleničky nechte na tmavém a chladném místě dva týdny odležet. Pak je nejlepší olej přecedit a ochutnat. Když ho chcete silnější, postup zopakujte čerstvou várkou bylinek. Sušené bylinky je dobré rychle zpracovat, protože zhruba do půl roku se vypaří vonné esence a ztratí své typické aroma. - 4.
Dejte je k ledu
Zmrazení bylinek je rychlé a nedá moc práce. K mrazení se hodí libeček, máta, petržel nebo pažitka.
Jak na to: Bylinky se dají zamrazit do kostek v klasickém plastovém výrobníku nebo v sáčku.
Do kostiček bylinky nařežte na menší kousky a zalijte je vodou. Do sáčku můžete dát větší kousky. Rychle je zmrazte. Před použitím je stačí rozmělnit v dlani. - 5.
Nasolte je
Na tuhle tradiční úpravu se léty trochu pozapomnělo a je to škoda. Sůl z bylinek, jako jsou třeba libeček nebo petržel, dokáže krásně uvolnit aroma. Navíc vydrží až dva roky.
Jak na to: Listy a stonky umyjte a nakrájejte. Do široké neprůhledné sklenice nebo keramické nádoby dejte sůl a bylinky v poměru 1:5. Pořádně napěchujte do nádoby a uložte na suchém a chladném místě.