Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak využít bylinky? Vyrobte si domácí bylinný ocet, led nebo sůl!

/
  • Není nad to, když vám na zahradě rostou zdravé a voňavé bylinky, které dodají jídlu tu pravou chuť.
    7. července 2016 ● 06:00

    Co je při skladování a nejrůznějších druzích zpracování základem úspěchu? Správný sběr. Bylinky je třeba sklízet, když jsou jejich listy a květy ještě mladé a svěží a mají nejvyšší obsah účinných látek. U květů je to na začátku vykvétání, listy stříhejte před odkvetením a po něm. Pro kořeny je správný čas zjara nebo na podzim. Aby vám vydržely i na zimu, můžete je nasušit, naložit nebo zmrazit. Poradíme vám jak.

  • 1.

    Jak bylinky nejlépe skladovat?

    Na ploše 

    Hodí se pro všechny bylinky, u kterých chceme použít jen jednotlivé listy. Nejlépe je usušíte rozložené na kusu plátna nebo pletiva, které napnete do rámu a umístíte do vzdušného prostoru, kam nesvítí přímé slunce. Bylinky by tak měly zůstat dva týdny, kdy budou ztrácet barvu.

    Ve svazcích 

    Hlavně levandule se krásně suší svázaná ve svazcích zavěšená hlavou dolů. Také k tomu potřebuje temnou a vzdušnou místnost, ve které natáhnete šňůry a na ně svazky přichytíte. Viset je nechte 14 dní. Za tu dobu trochu vyblednou a začnou být lámavé. 

    a
    Autor: profimedia.cz

    Semena do pytlíku 

    Fenykl, kopr nebo koriandr seřízněte po odkvětu u země a svažte stonky do svazků. Hlavy rostlin zabalte do plátěného nebo papírového pytlíku. Pověste je do temné místnosti hlavou dolů a počkejte dva tři týdny. Za tu dobu se semena uvolní a spadnou do pytlíku. 

  • 2.

    Naložte je do octa

    Čím vším se dá provonět a ochutit ocet? Tak třeba bazalkou, bobkovým listem, hřebíčkem, koprem nebo oreganem. 

    K výrobě používejte jen čerstvě natrhané a zdravé bylinky. Opláchněte je vodou a nechte oschnout. Pak je nakrájejte na větší kousky. Na přípravu se nejlépe hodí vinný nebo jablečný ocet. Ale při troše dobré vůle můžete bylinky naložit i do toho obyčejného.

    Bazalka
    Autor: Shutterstock.com

    Jak na to: Do čisté skleničky nasypte asi do poloviny bylinky a zalijte je octem. V temné a chladné místnosti je nechte louhovat tři až čtyři týdny. Občas lahvičky protřepte. Dávejte pozor, aby byly přísady pod hladinou, jinak by se ocet mohl kazit. Hotový ocet nakonec přelijte přes síto do čisté lahvičky s uzávěrem. Vydrží až půl roku. K čemu se hodí bylinkové octy? K ochucení zeleninových salátů, na přípravu omáček, majonéz a výrobu dresinků.  

    Náš TIP: Trocha česneku dodá říz 

    Čistý bylinkový ocet je sice dobrý, ale občas mu chybí říz. Ten mu dodáte kouskem česneku, cibule, feferonky nebo celým pepřem.
    Kdyby se vám zdál moc silný, nařeďte ho čistým octem.

  • 3.

    Vonné oleje

    K nakládání bylinek se nejlépe hodí především zastudena lisované oleje
    Autor: Shutterstock.com
    K nakládání bylinek se nejlépe hodí zastudena lisované oleje – olivový, slunečnicový nebo sezamový.
    Jak na to: Bylinky, které chcete naložit, nejprve omyjte a pak dejte dobře proschnout. Bylinky nařežte na kousky, dejte do čisté lahvičky a zalijte olejem. Doporučovaný poměr je hrst bylinek na dvě deci oleje. Je důležité, aby všechny části rostlin byly pod hladinou. Jinak by se mohly začít kazit. Skleničky nechte na tmavém a chladném místě dva týdny odležet. Pak je nejlepší olej přecedit a ochutnat. Když ho chcete silnější, postup zopakujte čerstvou várkou bylinek. Sušené bylinky je dobré rychle zpracovat, protože zhruba do půl roku se vypaří vonné esence a ztratí své typické aroma.

  • 4.

    Dejte je k ledu

    Zmrazení bylinek je rychlé a nedá moc práce. K mrazení se hodí libeček, máta, petržel nebo pažitka. 

    Libeček
    Autor: Shutterstock.com

    Jak na to: Bylinky se dají zamrazit do kostek v klasickém plastovém výrobníku nebo v sáčku.
    Do kostiček bylinky nařežte na menší kousky a zalijte je vodou. Do sáčku můžete dát větší kousky. Rychle je zmrazte. Před použitím je stačí rozmělnit v dlani.

  • 5.

    Nasolte je

    Na tuhle tradiční úpravu se léty trochu pozapomnělo a je to škoda. Sůl z bylinek, jako jsou třeba libeček nebo petržel, dokáže krásně uvolnit aroma. Navíc vydrží až dva roky.
    Jak na to: Listy a stonky umyjte a nakrájejte. Do široké neprůhledné sklenice nebo keramické nádoby dejte sůl a bylinky v poměru 1:5. Pořádně napěchujte do nádoby a uložte na suchém a chladném místě.

    Bylinková sůl
    Autor: shutterstock.com

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy