Co chápat pod pojmem nanotechnologie?

Tento název skrývá oblast vědy a průmyslu, v níž se manipuluje s jednotlivými atomy. Jak nejspíš víte, vše kolem nás je složeno z malých částeček – atomů, které jsou šíleně malinké. Na jeden nanometr (10-9 metru) se jich vejde asi 5 – 10, proto jsou pro většinu lidí nepředstavitelné. Vědci se však naučili je ovládat a s jejich pomocí vytváří látky a materiály netradičních vlastností. A tomu se říká nanotechnologie.

Nanotechnologie jsou využívány v širokém množství oborů. Například s nanoroboty se počítá v lékařství, nanoelektronika se zkoumá v souvislosti s počítačovými pamětmi nové generace. Velký boom zažívá rovněž chemická nanotechnologie.

Produkty chemické nanotechnologie užije doma každý

Zástupcem, který se zabývá chemickou nanotechnologií, je německá firma NanoConcept. Právě ta dodává své výrobky i do České republiky, má tady dokonce výhradní zastoupení se sídlem v Brně. Češi si tedy bez obav mohou užívat jejich přípravky, jež pomohou získat větší bezpečnost, protipožární ochranu nebo více volného času. A tady by měly zpozornět zejména hospodyňky – spousta z výrobků firmy NanoConcept vám totiž mnohonásobně urychlí úklid.

Princip je inspirován přírodou

Abyste pochopili, jak to všechno funguje, vzpomeňte si na obyčejný lotosový květ. Tato rostlina, podobná leknínu, má květ plovoucí na hladině. Obvykle se drží ve stojatých a pomalu tekoucích vodách, mohli bychom říci skoro až bažinách. Přesto je květ lotosu stále čistý.

Vědce zajímalo, jak je to možné, a tak začali lotosový květ zkoumat. Přišli na to, že jej příroda vybavila samočisticím efektem. Na povrchu listů má drobounké hrbolky (vysoké miliardtinu metru) a ty jej chrání před usazováním nečistot. Veškeré nečistoty zůstanou na těchto hrbolcích, a jakmile zaprší, nebo cákne voda, kapka nečistoty smyje pryč.

Hospodyňky potěší chytré čisticí přípravky

Jak se toho využívá při uklízení? Na povrchy v koupelně či kuchyni, které jsou nejvíce náchylné k ušpinění, se prostě nanese ochranný povrch. NanoConcept vyrábí přípravky určené speciálně na sklo, keramiku a další materiály. Sice vás zcela nezbaví povinnosti uklízet, ale určitě vám najednou utírání nečistot půjde rychleji bez drhnutí a křečí v rukou.

A když smyjete nečistoty pouhou vodou a nebudete používat chemické čisticí přípravky, ušetříte zároveň přírodu. Běžné čističe obsahují detergenty, tenzidy a fosfáty, bělící složky, enzymy či rozpouštědla. Tyto látky pomáhají rozpouštět a čistit špínu, jenže přes váš domácí odpad se dostávají do kanalizace, odpadních vod, říček, jezírek a dalších vodních zdrojů.

Impregnace se dá použít téměř na každý povrch

Kupujete si v obuvi impregnaci na zimní boty? I tohle se dá řešit pomocí nanotechnologií. Sprej vytvoří na botách ochrannou vrstvu, která zamezí přístupu vody. A nejlepší je, že to samozřejmě funguje nejen na textil, stany, ale také na beton, kamen a další stavební prvky.

Velmi oblíbené jsou rovněž fasádní barvy se samočisticím efektem. Máte-li světlejší fasádu, jistě víte, jak snadno se ušpiní. Neplechu působí zvířata, děti, auta jezdící po blízké komunikaci i déšť. Odstín časem zašedne a nevypadá už vůbec hezky. Fasádní barva s využitím nano principů se však sama omývá, když zaprší, případně ji postačí jednou za čas postříkat vodou ze zahradní hadice, aby se nečistoty smyly, jako se smývají z listů leknínu. Navíc je odolná proti vlhkosti a dešti, eliminuje výskyt plísní a hub.

Na své si přijdou i motoristé

Zažili jste někdy už tak vydatný déšť, že ho ani stěrače nestíhaly stírat? Mechanická varianta si s tím možná neporadí, ale tzv. tekuté stěrače ano. Voda po nich jen stéká a sklo zůstává prakticky suché. Opět fungují na principu ochranné vrstvy, která odpuzuje vodu. Navíc snadno odstraníte i hmyz, bláto a prach. Vrstvu stačí jen pravidelně obnovovat – asi každých 30 000 km, nebo 12 měsíců.

Ochranu je samozřejmě možné aplikovat i na lak, potahy a čalounění nebo disky a ráfky.

Nanotechnologie dodají vašim věcem nové vlastnosti

S pomocí produktů využívajících nanotechnologie se dá vytvořit také nehořlavý nebo antistatický povrch, a to i u materiálů, u nichž byste to normálně nečekali. Cena přípravků je sice o něco vyšší než u běžné impregnace, fasádní barvy, stěračů, čisticích přípravků atd., ale platíte za dlouhodobý efekt. Vrstvu stačí obnovovat zpravidla jednou ročně.

Nanotechnologie jsou teprve na začátku, momentálně jsme svědky zrodu tohoto oboru, nicméně ti, co pochopí jejich potenciál, z něj mohou těžit už nyní. Přidáte se k nim?