Poměrně velkou část z výsledné ceny, kterou koncoví dodavatele za dodávku plynu zaplatí, totiž ovlivňují samotní dodavatelé. A ti se nezdráhají své služby řádně zpoplatnit. Existují však také výjimky potvrzující pravidlo. Dodavatelé, kteří jsou naopak ďábelsky levní. Právě s nimi lze výdaje za odběr plynu výrazně snížit.  

Úsměv na rtech způsobený příchodem jara a teplotami, které se konečně zase vyšplhaly nad 20 °C, mnoha lidem zmizel s příchodem vyúčtování za letošní topnou sezónu. Zaznamenali na něm totiž částku průměrně o 5 500 korun vyšší než v minulých letech. Významně se na tom podepsala tuhá zima, která po těch předchozích teplotně nadprůměrných Čechy překvapila. Protopili tak doslova majlant.  

Nicméně vysoké nedoplatky nelze svádět jen na mrazivé počasí. Pravou příčinou, proč většina českých domácností zbytečně přeplácí, je právě výše zmíněná nesprávná volba dodavatele. Cena plynu se totiž u jednotlivých společností liší. Rozdíly se pohybují v řádech tisíců korun.

Říkáte si, kdo se má ve velkém množství nabídek vyznat? Že jste se o to pokoušeli, ale po pár hodinách jste z toho měli hlavu jak pátrací balón? Zkuste to s pomocí online srovnání cen plynu, ve kterém najdete všechny aktuálně dostupné produkty na trhu.   

Díky tomu se snadno zorientujete v širokém spektru produktů a také si můžete rovnou spočítat úsporu, které změnou dodavatele dosáhnete. Pokud pro vás bude atraktivní, neváhejte dát svému drahému dodavateli vale a přejít k levnějšímu. Je to velmi jednoduché a zcela zdarma. Když to navíc stihnete do začátku léta, ušetříte už příští tepnou sezónu.  

Nejednejte však ukvapeně. Nízká cena není jediným hlediskem, které se při výběru dodavatele vyplatí sledovat. Důležité je přihlédnout také k dalším parametrům, jako jsou například podmínky, které daná společnost svým klientům nabízí, kvalita zákaznického servisu či počet kamenných poboček.  

Zohlednit se vyplatí i pověst dané společnosti. Než se definitivně rozhodnete, že k vybranému dodavateli předejte, proto raději zapátrejte na internetu a přečtěte si recenze zákazníků. Pokud u některého z dodavatelů převažuje jednoznačně záporné hodnocení, pak se mu, i když nabízí lákavou cenu, raději vyhněte.

Pomohou vám také zkušenosti rodiny či známých. I když změna dodavatele plynu není zrovna vesmírná mise, platí při ní otřepané pravidlo: Dvakrát měř a jednou řež. Změnou můžete samozřejmě snížit i účty za elektřinu. K tomu vám nejlépe poslouží webové stránky Ušetřeno.cz, kde naleznete aktuální ceny energií