Nebezpečná kuchyň: Jakými zlozvyky si koledujete o zranění i o vyhoření?
-
Jistě si myslíte, že vás se to netýká, protože máte přece všechno pod kontrolou. Pravdou ale je, že i v kuchyni může jít o život! Podívejte se na nejčastější zlozvyky v kuchyni. Jste si jistí, že je neděláte také?
- 1.
Nože do šuplíku nepatří
Autor: archiv Blesku, Profimedia.czPřipadá vám říznutí do prstu jako drobnost? Malá ranka určitě, ovšem při troše síly přijdete klidně i o kus prstu nebo si natolik narušíte jemné nervy, že v postiženém prstu ztratíte cit. Jistě víte, že se spíš říznete nožem tupým než ostrým, proto je mějte nabroušené. A dobře uložené: ukládejte je do stojanu nebo na magnetickou lištu, ne do zásuvky – stačí špatný pohyb při šátrání v šuplíku a už jedete na šití.
- 2.
Nože nikdy nechytejte
Autor: archiv Blesku, Profimedia.czPříborovým nožem se maže máslo, ostrým se krájí všechno od ředkviček po pečeni. Ale rozhodně se s ním nešroubuje uzávěr od baterie v kuchyňské váze a neotvírá pivo. Když s ním krájíte, tak zásadně na prkénku! Padá-li vám nůž z ruky, nechte ho spadnout na zem (ovšem ne na nohy), v žádném případě se ho nesnažte chytit!
- 3.
Od vaření neodbíhejte
Autor: Shutterstock.comPečete v troubě a zároveň si potřebujete odskočit k sousedce, dát si šlofíka nebo si zajít nakoupit? Právě si koledujete o domácí požár! Od jídla v troubě nebo na sporáku rychle chytnou věci v okolí a průšvih je na světě. Zamyslete se nad pořízením požárního hlásiče. Nezabrání sice hoření, ale aspoň vás na něj včas upozorní. Statistiky z USA ukázaly, že domácnosti bez hlásiče požáru vyhoří dvakrát častěji než ty, které ho mají.
- 4.
Pozor na tuk a alkohol
Autor: Shutterstock.comJaký je nejrizikovější recept? Flambované palačinky nebo smažený řízek. V překladu tedy práce s otevřeným ohněm v pánvi s plameny šlehajícími do okolí nebo se silně hořlavým olejem na smažení. Snažte se proto o maximální opatrnost. Nikdy nelijte alkohol přímo na plamínek – vzlínající páry by se mohly vznítit a oheň vniknout do lahve, kterou držíte v ruce.
- 5.
Co když začne hořet?
Autor: Profimedia.czBuďte rychlí, ale nepanikařte! Vypněte sporák a přes hořící pánev hoďte namočenou utěrku. Do ohně nelijte vodu, protože byste se ještě mohli opařit. Při požáru v troubě vypněte vyhřívání, ale dvířka neotvírejte, tím byste oheň jen přikrmili.
- 6.
Puchýř není maličkost
Autor: Shutterstock.comMáte pocit, že trocha vroucí kávy na noze je prkotina, kterou stačí vydržet? Omyl, opaření nebo popálení je vážný úraz a místo, kde vás zasáhla horká tekutina, zasluhuje péči jako jakákoliv jiná rána. Místo ochlazujte (předtím z něj svlékněte veškeré oblečení) studenou tekoucí vodou (ne ledovou a ne ledem) a vydržte to 10 až 15 minut nebo do doby, než bolest vymizí. Nic na ránu nemažte, a pokud je zasažena větší plocha, jděte k lékaři. U dětí volejte záchranku okamžitě!