Pokud chcete ušetřit za jídlo, není nic lepšího, než naučit se s ním hospodařit. Pak si totiž pochutnáte stejně, ale za míň peněz. Jedním z kroků je naučit se porcovat kuře jako šéfkuchař. Maso vás vyjde levněji a naporcováním vám vzniknou suroviny k přípravě dvou i více hlavních chodů pro dvě osoby a základ na hrnec poctivého kuřecího vývaru.

Přesný postup , jak naporcovat kuře krok za krokem naleznete také ZDE >>>

Porcování kuřete

Kuže položte "na záda" tak, abyste je měli prsy nahoru. Porcování začněte od stehen. Řez veďte ostrým nožem ve žlábku mezi stehnem a trupem. Stehno je zde nejvolnější. V momentě, kdy nožem dojedete až ke kloubu, odložte jej, uchopte stehno do obou rukou a kloub prolomte tak, abyste viděli jeho hlavici. Pak už jen stehno, opět pomocí nože, oddělte od trupu. Stejným způsobem můžete oddělit také křídla.

U oddělování prsních řízků je potřeba dávat si pozor na to, aby vám na kuřecím skeletu nezůstávalo moc masa. Prsty proto nahmatejte uprostřed hrudní kost a po celé délce veďte po obou jejích stranách řez. Poté každé kuřecí prsa podřízněte, aby se celá uvolnila od hrudního koše. Pak už stačí jen odříznout kůži po stranách tam, kde se prso připojuje na křídlo.

 

Recepty z kuřete

Kuřecí maso je ideální na přípravu nejrůznějších jídel a fantazii se meze nekladou. Kuřecí stehna chutnají skvěle pečená na bramborách, pečená na medu, báječně se hodí také na gril a rozhodně je musíte vyzkoušet také smažená v těstíčku, jako z americkýchg fast foodů.

Kuřecí prsa nejsou tak šťavnatá jako stehna a mají jemnější chuť. Proto se hodí například k přípravě nejrůznějších receptů z asijské kuchyně. Vyzkoušejte například kuřecí čínu nebo asijskou kuřecí pánev. Skvělé a hlavně rychlé jsou také kuřecí nudličky, například se zeleninou, sýrovou omáčkou, nebo směsí koření. Kuřecí prsa můžete snadno připravovat vcelku, jako kapsu a něčím naplnit.

Ze skeletu pak připravte silný kuřecí vývar, který si můžete zamrazit a používat na přípravu pravého italského risotta, do omáček, nebo jako základ do polévky či z něj, společně s jíškou, připravit velouté, jako od šéfkuchaře.

Další skvělé recepty z kuřecího masa naleznete ZDE >>>

Podívejte se také na VIDEO, jak naporcovat králíka >>>