„V tomto období se nejčastěji setkáme s případy přehřátí v autě,“ říká ze své zkušenosti veterinář Rostislav Šimek a zdůrazňuje, že je na to třeba dát opravdu pozor, neboť již během deseti až patnácti minut může dojít ke smrtelnému kolapsu organismu. Podobně jako u lidí i u psů je během parných dnů také třeba dodržovat pitný režim a při delších procházkách nezapomenout vzít s sebou vodu i pro pejska. „Pokud máte vy žízeň, dejte napít zároveň také svému psovi,“ nabízí jednoduchou radu zvěrolékař.

Ovšem pozor na to, pokud bude pes pít vodu z bazénu, ať už se slanou nebo s běžnou, chemicky ošetřenou vodou může totiž dojít k podráždění žaludku. Při dlouhodobém užívání bazénové vody mohou nastat až chronické stavy, které se projeví třeba i za několik měsíců.

Babské rady pro dokonale čisté a nadýchané prádlo. Znáte je všechny?

Babské rady pro dokonale čisté a nadýchané prádlo. Znáte je všechny?

Se špinavým prádlem se budeme potýkat pořád. Takže prát budeme taky navěky. Ale proč si to trochu neusnadnit? Máme pro vás pár triků, jak praní zjednodušit…celý článek

Opatrnosti není nazbyt ani při koupání. I zde platí podobná pravidla jako u lidí, tedy například to, že ani vodomilní psi a zdatní plavci by se neměli koupat v jezu či skákat na neznámých a nepřehledných místech. Naopak psi, kteří mají z vody respekt a tendenci v ní panikařit, což se týká spíše menších plemen, není nutné ke koupání nutit. „Při koupání může psovi také natéct voda do uší a mohou nastat různé záněty, popřípadě po večerním koupání, když pes nestihne důkladně uschnout, mívá zapařeniny v kůži,“ varuje před dalším velmi častým problémem odborník. A jak takový zánět uší rozpoznáme?

„Pes si ucho hodně drbe, eventuálně si ho tře o podlahu, v horším případě mu z něj vytéká nějaký sekret.“ Doktor Šimek naopak demytizuje vznik zánětů uší při cestách v autě s otevřeným okýnkem, z něhož řada pejsků tak ráda kouká. „Dělám to i já, protože můj pes to prostě miluje,“ říká se smíchem. „Nehrozí tak často záněty, jak se lidé domnívají, ale spíše náraz nějakého hmyzu do oka, popřípadě podráždění spojivky.“

Ve videu si poslechněte varování přímo do veterináře:

Video
Video se připravuje ...

Nebezpečí číhající na psi v létě Prima FTV/BPŽ

Dalším nebezpečím jsou klíšťata, ačkoli léto není úplným vrcholem klíšťové sezony, je jich hodně, zvláště pak když se ochladí či zaprší. Proto je potřeba chránit psa kontinuálně a po každé procházce ho navíc preventivně prohlédnout.

Pokud se chystáme odjet se svým čtyřnohým mazlíčkem na dovolenou k moři, není potřeba žádné speciální očkování, jen je záhodno zkontrolovat v očkovacím průkazu, že jsou všechna povinná očkování dosud platná. „Doporučujeme mít psa před cestou také odčerveného a podat mu prevenci srdeční červivosti, která se přenáší komářím bodnutím. Je to velice vážné onemocnění,“ uzavírá svá doporučení veterinář. U letecké přepravy platí, že pes do určité hmotnosti může v přepravním boxu cestovat spolu se svým páníčkem na palubě letadla. Ostatní zvířata se přepravují v kargu a každá letecká společnost má stanovená své podmínky a pravidla.

Celý pořad Váš Prima receptář sledujte v neděli 18. června v 11:55 na Primě.