1. Nastavte správnou teplotu vytápění

Topení jednoznačně vypaluje největší díru do peněženek českých domácností. Tvoří zhruba 50 až 80 % celkových výdajů za energie. Ať už topíte elektřinou, plynem či uhlím správně zvolená teplota otevírá klíč k vyšším úsporám. Snížením teploty o 1 stupeň totiž ušetříte až 6 % nákladů za energie. Za ideální teplotu pro obývací pokoj se uvádí 19 nebo 20 ºC. V chodbách stačí 15 ºC a v ložnici 17 ºC.

2. Vodu ohřívejte ve varné konvici

Varná konvice nemusí sloužit jen pro ohřátí vody na čaj. Sáhněte po ní, i když připravujete třeba těstoviny, a vařící vodu pak přelijte do hrnce. Jde o nejefektivnější způsob, pokud zrovna doma nemáte indukční elektrickou varnou desku.

3. U pračky i myčky využijte funkci odloženého startu

Pokud elektřinou ohříváte vodu nebo topíte, můžete využít i odběr proudu v nízkém tarifu, který je výrazně levnější. Časy, kdy „jedete“ na nízký či dražší vysoký tarif, se střídají v průběhu dne a v každém regionu se spínají jindy. Rozdělení časových pásem najdete na webu vašeho distributora elektřiny (ČEZ, E.ON či PRE). Pak stačí jen vychytat správnou dobu a spotřebiče, které většinou nepotřebujete používat okamžitě jako pračka či myčka, nastavit na čas nízkého tarifu. Hledejte tlačítko odloženého startu.

4. Rozlučte se starou lednicí, která nenasytně hltá proud

Hon na pořádného energetického žrouta začíná ve vaší kuchyni. Chladnička jede non-stop, a proto schroustá obrovské množství energie. Nejhorší jsou muzejní kousky s energetickou třídou B, C nižší, které za rok spořádají klidně elektřinu za několik tisíc. Naopak roční provoz lednice třídy A +++ stojí něco málo přes 8 stovek. Odhalit největšího žrouta energie ve vaší rodině může pomoci i online kalkulačka, která umožňuje spočítat spotřebu elektřiny v domácnosti u jednotlivých spotřebičů.

5. Špinavé prádlo likvidujte chytře

Kvůli jedné košili a dvěma párům ponožek nemá cenu pračku zapínat. Snažte se prát, až když pračku z větší části zaplníte. Zvykněte si také prát při nižších teplotách. Drtivou většinu oděvů bez problémů vyperete při 40 ºC.

6. Vykašlete se na drahého dodavatele

Ze zásuvek k nám všem teče na chlup stejná elektrická energie, jenže i lidé s podobnou spotřebou za ni mohou platit velice odlišné částky. Průměrná česká rodina může přechodem k levnějšímu dodavateli ušetřit přibližně 1 000 korun ročně. Kdo elektřinou vytápí nebo ohřívá vodu, může se těšit i na vyšší úspory. Díky mnoha internetovým kalkulačkám si můžete srovnat ceny elektřiny a zjistit vaši možnou úsporu během pár kliknutí. Kromě výsledné ceny elektřiny prozkoumejte i obchodní podmínky jednotlivých dodavatelů.

7. Posviťte si LED žárovkami

Od nákupu LED světel vás možná odrazuje vysoká pořizovací cena. Jenže klasická Edisonka na svícení využije pouze 10 % odebrané elektřiny, zbytek „propálí“ nazdařbůh jako vyzařované teplo. Navíc ledky přinesou už během 1. roku svícení zajímavé úspory pro rodinný rozpočet.

Autor: Ušetřeno.cz