Tato zjištění zahřejí u srdce nejednoho kutila, a mezi Čechy je jich opravdu dostatek. Data vychází z průzkum zpracovaného agenturou NMS Market Research pro síť hobby marketů HORNBACH. Zatímco je u rekonstrukcí domů a bytů ještě relativně velký podíl účasti placených řemeslníků, u chat a chalup si již věří polovina Čechů a u zahrad jsou to až ¾!

Opravy svépomocí naprostá většina lidí považuje za levnější než od řemeslníků (95 %), nicméně za kvalitnější je považuje už jen 64 % sebevědomých kutilů. Celkově jsou ceny řemeslníků vnímány jako odpovídající či spíše vysoké. A zatímco veřejnost shledává jejich ceny jako nízké jen v 8 %, sami řemeslníci je takto hodnotí více než třikrát častěji (ve 28 %).

Legenda grafu: Účast řemeslníků při rekonstrukcích a úpravách
Autor: Hornbach

Čeští kutilové jsou hrdí na svou práci, platí opravdu za šikovné a nebrání se ani velkým výzvám, mezi něž patří i ta o titul Mistr Kutil. V obrovské konkurenci postoupilo letos do hlavní soutěže 48 z více než sta kutilů a ve finále je jich nyní již jen pětice nejlepších. A pozor, ani ženy se nenechaly zahanbit, a letos naleznete mezi finalisty jednu ženu a jeden mladý pár. Všichni musí své projekty stůj, co stůj dokončit do konce srpna, v září pak proběhne hlasování veřejnosti, které rozhodne a tom, který z nich získá titul Mistr Kutil 2017. Sledovat ty nejlepší můžete celé prázdniny v online videích, plných krve, potu a slz na adrese www.mistrkutil.cz/finaliste - fanděte a v září nezapomeňte hlasovat!

I vy můžete rozhodnout o tom, kdo z finalistů výzvou projde jako pravý Mistr Kutil a získá hlavní cenu, jíž je voucher v hodnotě 100 tisíc Kč na nákup v HORNBACHu. Další finalisté také neodejdou s prázdnou a rozdělí si dalších 100 tisíc Kč mezi sebe, 50 tisíc Kč (2. místo), 30 tisíc Kč (3. místo), 15 tisíc Kč (4. místo) a 5 tisíc Kč (5. místo).

Legenda grafu: v jaké míře platí přísloví o „Zlatých českých ručičkách“
Autor: Hornbach