Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Babské rady na úklid: Na co nejlépe funguje sůl, ocet i pasta na zuby

/
  • (shutterstock.com)
    27. srpna 2017 ● 06:00

    Zkoušeli jste si někdy spočítat, kolik utratíte za všechny mycí prostředky do domácnosti? Většinu z nich přitom ani nepotřebujete. Snadno je můžete nahradit věcmi, které máte běžně ve vaší spižírně. Navíc budete uklízet bez chemikálií, levně a zdravě pro vás, i ty nejmladší.

  • 1.

    Citronová šťáva

    Autor: Shutterstock.com
     

    Kyselina citrónová si snadno poradí se špínou i rezem ve vaší domácnosti. Navíc má antibakteriální účinky, takže vydezinfikuje vše, čeho se jen dotkne.

    Polovinou citrusu snadno zbavíte dřevěná i plastová kuchyňská prkénka starých skvrn od masa i zeleniny.

    Sušenou citronovou kůru můžete vysypat na dno koše a zbavit se tak nepříjemného zápachu odpadů.

     

    Citronovou šťávu smíchanou s pracím práškem můžete používat také jako bělidlo zašedlého prádla, nebo na skvrny na bílém povlečení a kuchyňských utěrkách.

    Citronová šťáva vás zbaví i usazenin a vodního kamene. Nechte šťávu na potřebných místech dvacet minut působit, a poté opláchněte vodou. Kuchyňské kohoutky se budou jen blýskat.

    Do špinavé trouby vložte pekáč vody s plátky citronu, zapněte troubu na několik minut na nejvyšší teplotu, troubu vypněte a nechte ji zavřenou přes noc. Sami se přesvědčte, jak snadno špínu odstraníte.

    Jak dostat všechnu šťávu z citronu?

    Video
    Video se připravuje ...

     Adam Balažovič

  • 2.

    Ocet

    Autor: Shutterstock.com

    Ocet na úklid používaly už naše babičky, a moc dobře věděly proč! Ocet je totiž velmi účinná dezinfekce, která si navíc hravě poradí s mastnotou a usazeninami. Ocet zabraňuje množení plísní a bakterií a vytvoří tak dokonale hygienické prostředí.

    Zapáchají vám odpady? Nalijte do trubek půl hrnku octa, nechte pět minut působit a poté trubky propláchněte konvicí horké vody. Zbavíte se tak ucpaného odpadu i nepříjemného zápachu kanalizace.

     

    Ocet na mytí oken používá snad každá dobrá hospodyňka. Octem můžete ale i dokonale vyleštit servírovací sklo, zrcadla, dveře od sprchových koutů, i jiné skleněné plochy.

    Myčka na nádobí už vám nepříjemně zapáchá? Do nádržky nalijte půl šálku octa, a zapněte mycí program naprázdno. Ocet myčku zbaví nejen zápachu ze zbytků jídla, ale také dokonale vydezinfikuje všechna zákoutí.

    Ocet můžete používat na většinu povrchů. Jak kachličky, tak lino, měď, i nerez, to vše můžete zbavit nečistot a plísně domácím multifunkčním octovým čistícím přípravkem.

  • 3.

    Jedlá soda

    Autor: Shutterstock.com
     

    Jedlá soda je levným a velmi účinným čistícím prostředkem, který využijete jak v kuchyni, tak v koupelně, nebo například na bílé prádlo a zašedlé koberce.

    Pokud vás uprostřed koberce trápí „neodstranitelný" flek, jednoduše se ho zbavíte tím, že na něj nasypete jedlou sodu., vetřete ji do koberce kartáčem a prášek vyluxujte. Koberec bude opět jako nový. Podobně můžete zbavit špíny a především zápachu i vnitřek vašich bot.

     

    Jedlá soda také zbaví vaše bílé prádlo zažloutlých skvrn od potu, nebo deodorantu. Smíchejte pět lžic jedlé sody s pěti lžícemi vody, nebo citronové šťávy. Před praním na špinavé místo naneste rozmíchanou směs, nechte chvíli působit, a prádlo vyperte běžným způsobem.

    Tuto univerzální pastu můžete používat i na odstranění mastnoty z grilovacícho náčiní, sporáku, i na tmavé stopy od kávy a černého čaje ve vašem oblíbeném hrníčku.

    Jak udržet ručníky měkké a voňavé? Podívejte se na video:

    Video
    Video se připravuje ...

     Irena Sládečková

  • 4.

    Sůl

    Autor: Shutterstock.com
     

    Sůl má v kuchyni skutečně každý. Kromě vaření se vám ale bude hodit také na úklid. Sůl je ideální na zbavování domácnosti mastnoty. Nasypte kuchyňskou sůl na mastný flek na koberci, oblečení, podlaze, nebo sporáku. Sůl mastnotu vstřebá a snadno vás jí zbaví. Sůl odstraní i skvrny od červeného vína. Zrnky soli na oblečení jemně třete, a poté vyperte běžným způsobem - po červené skvrně nezbude ani flek!

  • 5.

    Pasta na zuby

    Autor: Shutterstock.com

    Mycí prostředky, antibakteriální složky a abraziva dělají ze zubní pasty ideálního pomocníka v domácnosti. Zubní pasta vám pomůže zbavit se například škrábanců na linoleu. Vetřete pastu krouživými pohyby suchým hadříkem na podlahu a uvidíte jak snadno a rychle se zbavíte odřenin. Stejným způsobem oživíte zašlé stříbrné šperky, nebo stříbrné nádobí. Zubní pasta funguje jako dokonalá leštička. Stejně se zbavíte i vodního kamene na spodní ploše žehličky, nebo u kohoutků v koupelně.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy