V případě, že máme běžné okrasné jezírko, vyjmeme před příchodem mrazů filtrační zařízení a zkontrolujeme, jestli nepotřebuje vyměnit nebo vyčistit filtr. Prohlédneme i čerpadla, vodotrysky a zdroje osvětlení, zda jsou v pořádku. Všechna zařízení necháme řádně vyschnout a teprve pak je uložíme. Z vodního systému vypustíme veškerou vodu a kohouty necháme otevřené, aby veškerá voda odtekla a v trubkách nezamrzla. Nezapomeneme uzavřít hlavní přívod vody.

Teprve pak se věnujeme čištění dna buď pomocí podtlakového vodního vysavače, který spolehlivě odstraní bahno a nečistoty z jezírka, nebo klasicky ručně. Hluboké nebo rozměrné jezírko nemusíme vypouštět, stačí vyčistit hladinu od spada­ného listí. Pak nad hladinu napneme síť proti dalšímu padajícímu listí. Pokud chováme v jezírku ryby, sledujeme venkovní teplotu a při 12 °C přerušíme krmení.

Bomba tip! Potřebujete se rychle zbavit spadaného listí z trávníku? V následujícím videu se dozvíte, jak na to:

Video
Video se připravuje ...

Bomba tip! Na to, abyste rychle zbavili trávník spadaného listí, stačí jen kus krabice! Facebook/April Medlen

Zazimování vodních rostlin

Většina vodních a bahenních rostlin zimu přečká bez úhony. Lekníny a choulostivé vodní rostliny přemístíme do nejhlubšího místa nádrže, abychom tak co nejvíc omezili jejich promrznutí. Výška vodního sloupce nad oddenkem by měla být třicet až padesát centimetrů. Pokud máme leknín v mělké nádrži vysazený v koši a můžeme jej vyjmout, přeneseme lekníny do sklepa. U starších nádrží, které vypouštíme, rostliny na dně ponecháme, ale vyčerpáme většinu vody a dno zasypeme vrstvou listí, které přikryjeme pytlovinou. Celou nádrž můžeme pro lepší izolaci ještě zakrýt nějakou izolační deskou.

Ryby potřebují kyslík

Když v jezírku chováme rybky, nesmí hladina nikdy úplně zamrznout. Rybám pak chybí kyslík vlivem hromadění jedovatých plynů, které se uvolňují z tlejícího spadaného listí a organických zbytků. Proto rybám zabezpečíme výměnu vzduchu, především když hladina zamrzá, prosekáváním otvoru. Lze si pomoci i PET lahví položenou na hladinu, ale stejně tak poslouží i starší gumový míč, kousek polystyrénu nebo dřeva. Tyto předměty je vhodné umístit pouze do laminátových jezírek, u nichž by rozpínání ledu způsobilo poškození stěn. Na trhu jsou k dostání i profesionální rozmrazovací spirály s vlastním zdrojem nebo s připojením na elektrickou síť.

Krmit, nebo nekrmit?

Ryby v zimě potravu nepotřebují a úplně ji přestanou přijímat, když klesne teplota pod 12 °C. Některé, jako třeba okoun nebo jelec tloušť, přijímají částečně potravu i v zimě, ale není nutné je přikrmovat. Spíše dbáme na to, aby se krmivo ve vodě nehromadilo. A protože s klesající teplotou se ryby na zimu zdržují u dna nádrže, přezimují pouze v dostatečně hluboké vodě. Odborníci na chov kaprů koi doporučují hloubku minimálně osmdesát centimetrů a velikost nádrže alespoň čtyři až pět metrů čtverečných, aby nedocházelo k promrznutí jezírka až na dno.

Aby koupací jezírko nezamrzlo

Podzimní údržba a příprava na zimu u koupacích jezírek je téměř stejná jako u okrasných nádrží, alespoň co se týká ošetření rostlin a odstranění organického odpadu a listí. Jelikož jsou zpravidla koupací jezera mnohem větší než zahradní jezírka a napadá do nich mnohem více listí, doporučuje se, než budou okolní stromy holé, natáhnout nad vodní hladinu ochrannou síť.

Filtrační systém vypustíme a důkladně vyčistíme. Uzavřeme všechny ventily na potrubním systému a vypustíme vodu. Filtrační vložky, UVC lampu i čerpadlo po vyčištění uložíme v místnosti, kde nemrzne. Rotor čerpadla ošetříme konzervačním přípravkem. Jestliže je čerpadlo umístěno v dostatečné, nezámrzné hloubce, můžeme je ve vodě ponechat.

Proti zamrznutí hladiny použijeme polystyrenové plováky v kombinaci s okysličovacím zařízením. Zajistíme tak únik nebezpečných plynů, které se tvoří rozkládáním organického odpadu a jsou pro ryby životu nebezpečné, a zároveň podpoříme přísun kyslíku do vody. Během zimy, hlavně při dlouhotrvajících silných mrazech, kontrolujeme otvory v ledu a také dbáme na to, aby vzduchové čerpadlo mělo stále zajištěno volné nasávání vzduchu.