Stejně jako pestré kraslice a vlastnoručně pletená pomlázka i šťavnaté velikonoční osení ozdobené nějakým hezkým zápichem, žlutými kuřátky, zajíčky a beránky k Velikonocům už tradičně patří. Evokuje v nás nastupující jaro.

Aby stačilo dostatečně vyrůst, potřebuje nejméně deset dnů. Tolik ale už nemáte. Přesto se osení ještě nemusíte vzdávat. Poradíme vám, jak na přírodu tak trochu vyzrát.

Zachrání vás řeřicha

Vysloveně last minute projektem pro zapomnětlivé je řeřicha setá. Její semínka totiž klíčí a rostou bleskově. Na vytvoření hustého zeleného koberce jim stačí pouhé tři dny. Během těch vyrostou do výšky asi čtyř centimetrů. Použijte nějakou nižší nádobu, kterou vyložíte vatou či buničinou. Důležité však je udržovat podklad stále vlhký, ne však přemokřený. Použít můžete i hořčičná semínka. Ta ale potřebují dnů pět.

Příjemným bonusem tohoto osení je, že ho po Velikonocích můžete přidat třeba do pomazánky z vykoledovaných vajíček nebo nasypat na chléb s máslem.

Velikonoce jsou za dveřmi! Vše, co o nich potřebujete vědět, jak uplést pomlázku, upéct mazanec nebo obarvit vajíčka, se dočtete ZDE >>>

Nechte naklíčit čočku

Pokud do Velikonoc zbývá ještě aspoň pět dnů, můžete využít luštěniny, které máte ve spíži. Nejvhodnější je čočka. Nezáleží na tom, zda je červená nebo zelená. Podstatné ale je, aby nebyla loupaná, půlená nebo předvařená. Suchá semena propláchněte důkladně několikrát vodou a pak je alespoň na dvanáct hodin namočte do vlažné vody a nádobu s nimi postavte na teplé místo. Pak vodu slijte a nabobtnalou čočku vysaďte do misky se substrátem. Za pár dnů se na klíčcích objeví malé lístečky.

Stejně rychle klíčí například i fazole mungo nebo hrách. Ty ale před výsevem namočte raději na dva dny. Během nich vodu několikrát vyměňte.