Jak často prát kšiltovku?

Frekvence praní kšiltovky závisí na tom, jak často ji nosíte a v jakých podmínkách. Pokud ji nosíte denně, například při sportu, doporučuje se prát ji jednou za týden. V případě občasného nošení stačí praní jednou za měsíc nebo podle potřeby. Vždy je dobré sledovat, jak moc je kšiltovka špinavá, a přizpůsobit tomu frekvenci praní.

VIDEO: Jak vyčistit myčku bez chemie? Pomůže vám ocet i jedlá soda

Video
Video se připravuje ...

Jak vyčistit myčku bez chemie? Pomůže vám ocet i jedlá soda Karel Dlabač

Způsoby praní kšiltovky

Existují dva hlavní způsoby, jak vyprat kšiltovku: ruční praní a praní v pračce. Ruční praní je šetrnější a minimalizuje riziko deformace. Pračka je rychlejší, ale může být riskantnější.

Ruční praní

Příprava roztoku: Do umyvadla nebo misky napusťte vlažnou vodu a přidejte jemný prací prostředek. Pokud nemáte speciální prostředek na praní, můžete použít tekuté mýdlo nebo jedlou sodu.

Namočení: Kšiltovku namočte do roztoku a nechte ji namočenou asi 10–15 minut.

Čištění: Pomocí jemného kartáčku (například zubního kartáčku) jemně vyčistěte znečištěné části. Vyhněte se přílišnému tření, abyste nepoškodili materiál.

Opláchnutí: Kšiltovku důkladně opláchněte čistou vlažnou vodou, aby se odstranily všechny zbytky pracího prostředku.

Sušení: Kšiltovku nechte uschnout na vzduchu. Nejlepší je položit ji na ručník a vyhnout se přímému slunci, které může způsobit vyblednutí barev. Nikdy ji nedávejte do sušičky.

Praní v pračce

Pokud se rozhodnete pro praní kšiltovky v pračce, postupujte následovně:

Ochrana kšiltovky: Vložte kšiltovku do ochranného sáčku na prádlo nebo starého povlaku na polštář. To pomůže minimalizovat riziko deformace.

Výběr programu: Zvolte jemný prací program s nízkou teplotou (maximálně 30 °C) a nízkými otáčkami.

Prací prostředek: Použijte jemný prací prostředek, ideálně určený pro jemné prádlo.

Sušení: Po vyprání nechte kšiltovku vyschnout na vzduchu, stejně jako při ručním praní.

Přípravky na praní kšiltovek z drogerie i ze spíže

Pro praní kšiltovky můžete použít běžné prací prostředky, které máte doma, nebo sáhnout po speciálních prostředcích určených na jemné prádlo. Mezi domácími prostředky je vhodné tekuté mýdlo, jedlá soda nebo ocet, který pomáhá odstranit pachy.