Každá skalnička má jiné nároky na světlo. Vybírejte je proto s ohledem na to, kde vaše skalka leží – na jižním svahu, kam slunce pere celý den, nebo na severním či v polostínu, kam se hodí stínomilné rostliny?

Rostliny, které snesou přímé slunce

Netřesk

Jedna z nejrozšířenějších skalniček. Je nenáročná, poroste v každé zemině. Vydrží dlouho bez vody, vyžaduje minimum péče. Bez obtíží přežije zimu.

Cimbálek
Vypadá stejně jako netřesk, listy má chlupaté, až lysé. Přechází na nich zelená barva do růžové. Také si vystačí s minimem zálivky. Kvete bíle a žlutě.

Mateřídouška

Vyhovuje jí písčitá suchá půda. Atraktivní tmavě růžové kvítky se objevují od května do srpna.

Mateřídouška
Autor: Shutterstock.com

Protěž a lomikámen

Mají raději zásadité půdy. Protěž má navíc i minimální nároky na vodu a díky svému kožíšku je prakticky mrazuvzdorná.

Do polostínu

Zvonek

Zvonky patří také k těm nenáročným trvalkám. Vyskytují se v mnoha výškách, bílá a modrá barva květů se dobře esteticky kombinuje s okolními rostlinami.

Zvonek dalmatský
Autor: Shutterstock.com

Lomikámen

Rostlinám se daří v polostínu v dostatečně kypré a vlhké půdě. Pro začátečníky se hodí spíše nížinné druhy, které jsou dostatečně přizpůsobené našim podmínkám. V přírodě se jinak tato rostlina vyskytuje až ve 400 druzích, některé rostou i na hranici trvalého ledu a sněhu.

Bohyška

Bohyška je na skalkách velice oblíbená díky svým listům s bílými okraji.

Popenec břečťanolistý

Tato rostlinka s vysokým obsahem vitamínu C a minerálů postupně získává zpět své místo v kuchyni i mezi léčivými bylinkami. Působí na dobré trávení a proti nadýmání. Podobá se mateřídoušce, kvete fialově po celé léto a dobře přežije zimu.

Skalka musí být dokonale zbavená plevele.
Autor: Shutterstock.com

Tipy pro hezkou skalku:

Základem skalky je dobré odplevelení. Pouhým vykopáváním se plevele budete zbavovat obtížně. Před vysazením nové rostliny se doporučuje použít herbicid a pár dní počkat, jestli byla aplikace úspěšná. Někdy je potřeba odstranit i okolní rostliny.

Starší rostliny hnojte vrstvičkou vyzrálého kompostu nebo novou zeminou, nepoužívejte průmyslová hnojiva.