Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

5 tipů, aby letos vaše balkonové květiny nádherně kvetly

/
  • Výběr balkonovek je nepřeberný. Jak je správně zkombinovat?
    Výběr balkonovek je nepřeberný. Jak je správně zkombinovat? (Shutterstock.com)
    4. dubna 2016 ● 06:00

    Přemýšlíte o tom, jaké květiny si dát letos na balkon? A stává se vám občas, že květiny nekvetou tak hezky a bohatě, jak jste si představovali? Možná děláte některou z následujících chyb. Jak postupovat, aby byl váš balkon letos krásně barevný?

  • 1.

    Výběr květin

    Balkonovky potřebují pravidelnou zálivku a vzdušný substrát.
    Autor: Shutterstock.com

    Květiny na balkon byste měli v první řadě vybírat podle toho, jak je orientován. Jižní a slunné balkony se hodí pro rostliny, které které také vydrží velké teplotní rozdíly a rychlé vysychání substrátu. Tomu může zabránit například pokrytí hlíny mulčovací kůrou nebo kamínky. Rostliny budou potřebovat častou zálivku, případně si můžete ušetřit práci díky samozavlažovacím květináčům. Tato stanoviště budou vyhovovat muškátům a petúniím, bude se tam dařit i surfíniím, verbeně, kopretinám nebo lobelkám.

    Ovšem i severní, východní a jinak stinné balkony mohou rozkvést do krásy. Lobelkám se bude dařit i zde. Jinak si můžete pořídit netýkavky, fuchsie, malé begonie s vláknitými kořeny nebo hlíznaté druhy, kapradiny, hosty, břečťan, bacopa, balzamíny, lobelky.

  • 2.

    Výběr truhlíku a rostlin

    Květiny na balkonech a oknech je potřeba pravidelně přihnojit.
    Autor: Shutterstock.com

    Truhlíky byste měli vybírat dostatečně velké. Měly by mít odtokové otvory, aby se nepřemokřovaly kořeny. Pokud budou stát na balkoně, kde fouká vítr, měly by být dostatečně stabilní. Při výběru rostlin pečlivě sledujte, zda jsou zdravé a silné. Možná vás svádí koupit rostliny za výhodnou cenu, ty ale bývají menší, slabší a trvá nějakou dobu, než dostatečně zakoření, vyrostou a začnou kvést. Pokud osazujete truhlíky různými rostlinami, aby byly třeba hezky barevné, dávejte k sobě ty, které mají podobné nároky na světlo a zálivku.

  • 3.

    Vhodný substrát

    Výběr balkonovek je nepřeberný. Jak je zprávně zkombinovat?
    Autor: Profimedia.cz

    Ani na substrátu se nevyplatí šetřit. Ideální je použít nějaký předmíchaný z hobbymarketu, který obsahuje správný poměr živin a zabezpečí dostatečný přísun vzduchu. Zemina ze zahrady tyto vlastnosti mít nemusí. Navíc je tu riziko, že bude obsahovat choroboplodné zárodky.

  • 4.

    Nehnojíte

    I na lodžii můžete sklidit bohatou úrodu zeleniny.
    Autor: Shutterstock.com

    Truhlík nikdy neposkytne květinám dostatek živin jako záhon. Někdo přihnojuje květiny již při sázení. Substrát z hobbymarketu by měl vydržet zásobovat rostlinu potřebnými živinami asi tak šest týdnů. Pak je potřeba květiny přihnojit. Použít se dají hnojiva granulovaná, tekutá nebo v tyčinkách.

  • 5.

    Zálivka

    Muškáty oživí každý balkón či terasu.
    Autor: Profimedia.cz

    Truhlíky pochopitelně rychle vysychají, správné zalévaní je tedy nezbytné. Ideální je používat odstátou vodu, ze které vyprchal chlor. V teplých dnech je ideální zalévat ráno vodou, kterou jste si natočili večer a opačně.  

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy