Kuřecí špízy po indicku

Kuřecí špíz
Autor: nasgrunt.cz

Potřebujete:
500 g kuřecích kousků, např. z prsních nebo stehenních řízků (například Farma Loužná)

Marináda:
1 malý jogurt
1 lžíce kurkumy
1 lžička drceného římského kmínu
1 ½ lžičky drceného chilli
½ lžičky drceného koriandru
½ lžičky uzené papriky
½ lžičky sladké papriky
¼  lžičky zázvoru
3 stroužky česneku, prolisované
2 lžičky soli

 Všechny suroviny na marinádu promíchejte a ve směsi obalte kuřecí maso. Nechte nejméně hodinu, lépe však přes noc marinovat v chladu, poté rozdělte na jehly (kovové nebo dřevěné, předem  ve vodě namočené) a zprudka ogrilujte. Podávejte s chlebovými plackami, měsíčky citronu k dokyselení, jogurtovou omáčkou s okurkami a zeleninou.

Vepřová panenka se zázvorem

Vepřová panenka se zázvorem
Autor: nasgrunt.cz

Potřebujete:
1-2 vepřové panenky (cca 500 g)

 Marináda :
40 ml sojové omáčky
1 lžíce rýžového octa
2 lžíce sezamového oleje
2-3 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
½ lžičky drceného chilli
1 lžíce cukru
jarní cibulka k podávání

Smíchejte všechny přísady na marinádu – další sůl již nepřidávejte, sojová omáčka je výrazně slaná. Celou panenku nechte ve směsi nechte marinovat nejméně dvě hodiny nebo přes noc. Nejméně půl hodiny před upravením z lednic vyndejte, aby maso přišlo k pokojové teplotě, rozpálený rošt grilu potřete chuťově neutrálním olejem a grilujte ze všech stran přibližně 5 minut (bezpečná vnitřní teplota je nad 70 °C, nutno dosáhnout alespoň 65°C, maso setrvačností ještě „dojde“). Po dosažení bezpečné teploty sejměte z grilu, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočívat mimo zdroj tepla. Nakrájejte na plátky a podávejte se salátem posypaným sezamem nebo rýží a čerstvou lahůdkovou cibulkou.

Hovězí hamburger  s kozím sýrem

Hovězí hamburger s kozím sýrem
Autor: nasgrunt.cz

Potřebujete:
500 g mletého hovězího masa, lépe tučnějšího (například Farma a jatky Rudolec)
1 lžíce worchesterské omáčky
Sůl, pepř120 g karamelizované cibulky
120 g kozího sýra
100 g nakládaných brusinek/rybízu
4 listy salátu

Hovězí maso důkladně propracuje s omáčkou, vytvarujte 4 karbanátky a každý osolte a opepřete. Následně zprudka ogrilujte tak, aby zůstalo vevnitř lehce šťavnaté, na každém nechte roztavit kousek sýra a kompletujte do housek s brusinkami, karamelizovanou cibulkou a salátem.

Marocký hovězí kebab

Marocký hovězí kebab
Autor: nasgrunt.cz

500 g mletého hovězího masa
2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
1/3 lžičky pálivé papriky 1/3 lžičky skořice
½ drceného koriandru
1 prolisovaný stroužek česneku
několik stroužků muškátového oříšku
1/3 lžičky mletého černého pepře
šťáva z půlky citronu
20 špejlí (alespoň půlhodinu předem namočených ve vodě)

Hovězí maso důkladně propracujte se směsí koření, poté rozdělte na 20 stejných porcí, které rozložte na špejle – každou obalte a vytvořte menší šišky. Grilujte na přímém ohni a postupně otáčejte, následně ze špejlí stáhněte a podávejte s chlebovými plackami, okurkovým jogurtem a nakrájeným ledovým salátem.

A jako bonus:
Cibuláda

Cibuláda
Autor: nasgrunt.cz

1 kg cibule
6 lžic cukru
8 lžic balzamikového octu
3 lžíce slunečnicového oleje

 Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírném plameni nechte asi deset minut osmahnout dozlatova. Poté přidejte cukr, ocet, promíchejte a restujte dalších přibližně 20-30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezíská hutnou konzistenci podobnou marmeládě. Ještě horké rozdělte do malých vyvařených skleniček a na 10 minut obraťte dnem vzhůru, v lednici vydrží i měsíc až dva.