SHON A CHVAT

Grilování není ideálním řešením na „rychlou“ večeři. I pokud máte gril, který je připraven rychle, vyžaduje přípravu. Nejen potravin. A zejména pokud, např. při rozdělávání dřevěného uhlí používáte podpalovací přípravky, ty musejí dokonale odhořet, a právě uhlí nebo brikety se musejí pořádně rozhořet, aby nabídly ideální podmínky pro přípravu.

NEJEN MASO A ŠPEKÁČKY

Často zapomínáme, že nejen maso a uzeniny jsou dobré na gril. Připravte pestřejší menu, nezapomeňte na zeleninu, ryby, mořské plody. A čerstvý zeleninový salát, ten by u grilování chybět neměl.

Autor: Shutterstock

MÁLO FANTAZIE

A pokud už se bez masa nemůžeme obejít, často se zbytečně omezujeme jen na steaky. Lze přitom připravit různé a velmi dobré pokrmy z mletého masa, špízy se zeleninou i uzeninou nebo třeba gyros. Fantazie i zde hraje roli.

MYSLETE NA DĚTI

Nemyslíme také na děti. Ty vepřový steak s chilli asi neocení. Pochutnají si spíše na plátku kuřecího nebo krůtího masa, na grilované zelenině (takový „obyčejný“ kukuřičný klas!), rybách… Teenagerům přijde k chuti gyros na špejli nebo hamburger z mletého masa.

PŘÍLIŠ MNOHO KOŘENÍ

Častým nešvarem je, že to přeháníme s kořením. To přitom zbytečně potlačuje skutečnou chuť potravin, kterou se vyplatí nechat vyniknout. A pokud už koření, pak jsou ideální čerstvé bylinky.

MÁLO PÉČE

Povědomí o rizikách špatného, nedostatečného, nebo dokonce žádného čištění grilu už se zlepšuje. Gril byste měli čistit před nebo po každém použití. A nejen kvůli pocitu. Právě přepalováním zbytků jídla vznikají zdraví škodlivé zplodiny.

DŮLEŽITÉ DETAILY

Ke grilovaným pokrmům by neměly na stole chybět „doplňky“. Kromě salátů jsou to třeba omáčky. Není přitom nutné omezovat se na hotové produkty ze supermarketu. Připravte si čerstvý dip doma. Receptů na internetu, v časopisech a možná i u sousedů bude nepočítaně.

DOBRÁ NÁLADA JAKO SŮL

Grilování je především o atmosféře, o tom, že se lidé sejdou. Dobrá nálada by tak neměla u grilu chybět. Pomoci jí můžete hudbou nebo zábavou v podobě společenských her, tematického ladění grilovačky (třeba Mexiko nebo Středomoří atp.). Ale stačí i jen příjemné povídání, i to srdce potěší.