1. Se psem k vodě

Milujete vodu a chcete ji dopřát i svému miláčkovi? Najít vhodné místo, kam je vstup se psy povolen, však není jednoduché. Kvůli stížnostem lidí, kterým je nepříjemné se koupat ve stejné vodě jako psi, tak mnoho obcí a měst koupání pejskům zakázalo, byť podle hygieniků lidem žádné zdravotní riziko nehrozí. I tak lze ale najít místa u vody, kam čtyřnohému příteli člověka není přístup zapovězen. Vedle řek jde nejčastěji o přírodní nádrže jako zatopené pískovny, lomy nebo rybníky, ovšem ani pátá největší česká přehrada Slapy, ležící jen 40 kilometrů od Prahy, se pejskům tak úplně nebrání. V ohrazeném autokempu v Nové Rabyni je pro psy vyhrazena zadní pláž, ale vstup s pejskem je povolen jen na vodítku.

Náš tip: Proboštská jezera

Oblíbené místo rybářů a krásné přírodní koupání leží v Polabské nížině necelé dva kilometry severně od Staré Boleslavi. Psi jsou tu vítáni. Koupaliště je vybavené hygienickým zázemím, parkovištěm, občerstvením, WC a převlékárnou. Je celé oplocené a vybírá se tu vstupné. V provozu je také malý autokemp. Pořádají se zde různé kulturní akce i hudební festivaly. Nedaleko koupaliště je amatérské letiště Brandýsko-Staroboleslavského Aeroklubu Borek a golfový klub.

2. Se psem do hor

Pro vašeho pejska bude jistě ideální, když parné letní dny s vámi stráví někde na horách. Rozjeďte se s ním za úchvatnou přírodou do vyhlášených italských Dolomitů nebo sousedního Rakouska! Úžasné procházky si ovšem užijete také v malebných Krkonoších nebo na překrásné Šumavě. Oba národní parky patří k jedněm z mála regionů v Česku, kde hoteliéři a majitelé penzionů hosty s pejsky neodmítají, neboť si uvědomují, kolik je mezi nimi milovníků turistiky, kteří se na místa, kde se jejich pejsek cítil dobře, rádi vracejí. Není tedy těžké zde ubytování pro psy sehnat. Berte ovšem v úvahu, že návštěvní řád Krkonoš i Šumavy zakazuje volné pobíhání psů. Na polské straně Krkonoš i v Tatrách jsou ještě přísnější, tam musí být pes na vodítku a s košíkem!

Náš tip: Povydří a chalupa Tomáše Holého

Jedna z nejkrásnějších tras šumavskou přírodou je sedm kilometrů dlouhá naučná stezka Povydří, která vede z osady Antýgl do Čeňkovy Pily, kde je unikátní hydroelektrárna. Kdo nikdy nešel kaňonem říčky Vydry, ten jako by snad na Šumavě ani nebyl! Zpočátku relativně klidný říční tok s mnoha menšími kameny se postupně mění v divoký hučící kaňon, kde si voda hledá cestu mezi množstvím obřích žulových balvanů ležících v říčním korytě, čímž vznikají nejen peřeje, ale i menší vodopády.

Za návštěvu v Povydří stojí vesnička Srní, v níž se choulí spousta typických šumavských chaloupek. Jednou z nich je i „televizní hájenka“, kde se v 80. letech natáčela známá trilogie s dětskou hvězdou Tomášem Holým. Nesmíte také minout hrad Rábí ze 14. století, který patří k největším v republice. Skvěle se najíte v restauraci U Štěpána v Sušici, která proslula steaky z vlastního biochovu a proslavil ji pořad Ano, šéfe!

PŘIHLASTE SE DO SOUTĚŽE ZDE>>

3. Se psem na houby

Toužíte prožít nezapomenutelnou houbařskou dovolenou i s vaším pejskem? Na nic nečekejte a začněte vyhledávat levné pobyty pro houbaře a houbařky na chatě, chalupě, v penzionu či jiném rekreačním objektu obklopeném lesy plných hub. Mnohé cestovní kanceláře mají pro milovníky houbaření připraveny speciální nabídky. Můžete si také pronajmout pro sebe a svého pejska vhodnou chatu nebo chalupu někde na samotě u lesa. Pokud byste rádi věděli, kde ty „mršky“ vlastně rostou, sledujte MykoMapy nebo speciální houbařské weby, které informují o aktuálním výskytu hub.

Náš tip: Děčínský Sněžník , Hřensko, Jetřichovicko

Známá a hojně navštěvovaná houbařská oblast oplývá kromě hub i řadou přírodních krás. Lesy jsou tu smíšené, ale více zde převládají souvislé jehličnaté porosty. Proto se zde převážně daří hřibovitým houbám, zejména pak zde roste hřib smrkový, hřib hnědý, hřib kovář, dále i kozák březový, křemenáč březový, růžovka, klouzek, babka a další druhy. V těchto lesích, které jsou převážně čisté a přehledné, se houby dobře hledají. Vzhledem k často se vyskytujícím skalním útvarům si však dejte pozor na úraz. V oblasti je řada přírodních zajímavostí i památek, takže si výlet můžete zpestřit jejich prohlídkou a návštěvou.

4. Se psem na kolo

Pokud jste nadšenými cyklisty a zároveň pejskaři, vězte, že tyhle dvě záliby lze krásně skloubit. Pes totiž může jak běhat vedle kola, tak se na něm i vézt. Na málo frekventovaných cyklostezkách můžete nechat svého psa volně proběhnout, a když je unavený, tak jej posadit do transportních košů a tašek na připevněných řídítkách nebo na zadním nosiči. Pejsci v nich většinou rádi jezdí, protože mají přehled o okolí. Větší psy můžete posadit do speciálních vozíků za kolo. Pes je schopen uběhnout i čtyřicet kilometrů, záleží na jeho fyzické kondici a předchozím tréninku. Volte raději polní a lesní stezky s ohledem na tlapky vašeho miláčka a pamatujte, že vést za jízdy psa zákon o provozu na pozemních komunikacích nedovoluje!

Náš tip: Hlučínsko

Hlučínsko je doslova protkáno početnými cyklistickými trasami, díky čemuž lze celou oblast projet křížem krážem. Cyklotrasy procházejí nenáročným terénem Hlučínské pahorkatiny, jehož páteří je část cyklostezky Moravská brána, která je součástí evropské sítě Euro-velo. Na ni pak navazují dálkové trasy jako Prajzská cesta či Slezská magistrála a množství dalších lokálních tras.

Cyklisté určitě ocení dobré značení tras, které používá jednotný styl se žlutým podkladem. K dispozici jsou také informační tabule s mapou cyklostezek, které se nacházejí ve všech obcích Hlučínska. Cyklostezky jsou vedeny převážně po málo frekventovaných silnicích, lesních a polních cestách a nabízejí tak nerušenou a klidnou jízdu pro vás i vašeho pejska.

5. Se psem na zámek

Zní to neuvěřitelně, ale stejně jako anglická královna Alžběta II. I vy můžete trávit čas se svým mazlíčkem na zámku. Nově zrekonstruovaný zámek Berchtold v Kunicích – Vidovicích totiž otevřel své luxusní prostory i pejskům. Ti tu snad mají přístup všude – do hotelu, na prohlídku zámku, na golfový simulátor i na tenisové kurty. O přítomnosti psů vypovídají vzorně umístěné stojany se sáčky na exkrementy v parku a miska s vodou u vchodu. V hotelových pokojích pak na psí hosty čeká i nějaký ten pamlsek.

Nudit se tu vy ani váš pejsek rozhodně nebudete. „Dětský ráj“ v zámeckém parku je plný skřítků, strašidel a víl od známé strašidloložky Vítězslavy Klimtové, nechybí tu ani mini ZOO, dětské hřiště a muzeum. Součástí zámeckého parku je také stálá výstava miniatur českých hradů, zámků a dalších historicky zajímavých objektů z celé ČR. Je zde wellness i sport centrum, které nabízí sportovní vyžití v tenise, golfu, kopané i jízdě na koloběžce. Hlavním patronem a váženým zákazníkem je slavný fotbalista Antonín Panenka, po kterém je jeden z hotelových pokojů i pojmenován, neboť je vyzdoben karikaturami a předměty, které věnoval sám fotbalový střelec. V těsné blízkosti se nachází sportovní areál FK Kunice se dvěma travnatými hřišti a jedním hřištěm s umělým povrchem, kde trénuje i fotbalová reprezentace ČR. S pejskem můžete absolvovat výlety po krásné přírodě Ladova kraje a přírodního parku Velkopopovicko.

6. Se psem na farmu

Láká vás pravý venkovský život, vůně domácího chleba, chuť čerstvě nadojeného mléka či právě natrhaného ovoce? Pak jeďte s pejskem na farmu! Poznáte zblízka práci zemědělců, na které se můžete podílet výměnou za domácí dobroty. Jsou místa, kde můžete nahlédnout do minulosti a vidět tradiční pěstování obilí, včetně jeho kosení, ručního mlácení a mletí, a ochutnat domácí chléb. A jinde zase můžete obdivovat historické zemědělské stroje. Na správném statku zpravidla nechybí zvířata. Kromě těch běžných, jako jsou krávy, prasata, kozy, ovce, drůbež a králíci, najdete místa, kde jsou k vidění holubi, jeleni, daňci, mufloni, divočáci, lišky nebo fretky. Setkat se ale můžete i s krokodýly, klokany, osly, lamami, jaky, buvoly, velbloudy, pštrosy či nutriemi. Někde si můžete vyzkoušet pasení koz, sušení sena, jinde dojení na figuríně či stloukání másla. Ochutnat pak můžete nejrůznější sýry, tvaroh, jogurty, máslo a speciality z masa.

Náš tip: Kamenná brána na Broumovsku

Ekofarma Kamenná brána se nachází v Martínkovicích v CHKO Broumovsko. Zabývá se především chovem ovcí, a to jak plemenných zvířat, tak masnou produkcí jehňat. Dále se zde chovají kozy pro mléko a další zvířata: včely, slepice, prasátka, lamy. Ochutnat i zakoupit si tu můžete nejen čerstvé bio kozí mléko, ale také jogurty a sýry včetně kozích camembertů. Jako pejskaře vás jistě zaujme, že na farmě se používají k práci se stádem psi plemen border kolie a občas i krátkosrstá kolie. Probíhají tu také tréninky ovčáckých psů i závody v pasení ovčáckými psy. Kromě této podívané se můžete se svým miláčkem vypravit na nejvyšší horu Broumovska – Ruprechtický špičák, kde je volně přístupná rozhledna.

7. Se psem na pláž

V posledních letech zájem o psí pláže vzrůstá. Není divu, vždyť díky nim si může váš pejsek zaskotačit společně s vámi v mořských vlnách a nemusí zůstat zavřený v hotelu či apartmánu. I v Chorvatsku se začíná otevírat stále větší počet psích pláží. V současné době v počtu dostupných pláží vede ostrov Krk, kde si své mazlíčky můžete přinést k báječné zátoce Dražica, do Šila nebo Bašky. Ostrov Lošinj má dokonce osm psích pláží, dvě nejznámější jsou psí pláž mezi pláží Veli Žal a mysem Madonna a nedaleko skalnaté pláže Bojčić.

Průkopníkem ve zřizování pláží pro psy je ovšem Itálie. Mnoho pláží, kam můžete volně se psem, je neoficiálních, zákaz pro psy se v této jižní zemi objevuje jen výjimečně. Stále více však přibývá těch oficiálních, které jsou viditelně označeny značkou pro psí pláž. Pláže pro psy najdete ve všech větších letoviscích u moře, nejvíce pak v oblasti severního Jadranu, který je od Česka vzdálen pouhých 10 hodin jízdy autem. Nejvhodnější doba pro cestování se psem k moři je mimo sezonu, kdy jsou pláže skoro vylidněné a kdy se můžete se svým miláčkem volně promenádovat po jejich celé délce.

Náš tip: Bibione, Itálie

Největší a zároveň i nejkrásnější je psí pláž v Bibione v části Lido dei Pini. Její délka je cca 1,5 km a najdete zde jak placenou část se slunečníky a lehátky, tak i část volnou, která tvoří asi 80 % celé délky pláže a končí v romantickém zákoutí u majáku. Na psí pláž se vchází z pěkného upraveného parčíku a okolo volné pláže pak pokračuje piniový les, kam můžete zajít s pejskem na procházku. Na placené části můžete jít se psem jakékoli velikosti, chodí sem i rekreanti s více psy. Musíte být ovšem vybaveni lopatkou a sáčky na úklid výkalů. V okolí psí pláže se nachází mnoho ubytovacích kapacit, a to jak vilky ve vzdálenosti asi 300 – 500m od pláže, tak apartmány v rezidencích s předzahrádkou přímo u psí pláže.

8. Se psem za dobrodružstvím

Chcete-li se svým pejskem strávit aktivní dovolenou plnou výzev, pak penzion Na Celnici v Novohradských horách je dobrou volbou. Psi zde mohou být všude: na pokojích, v chatkách nebo v kotcích, a nejen to! Středisko nabízí pro pejsky široké možnosti aktivního sportovního vyžití i relaxace, a to jak v létě, tak i v zimním období. Tady můžete se svým miláčkem jezdit na běžkách i lyžích, koloběžce i bicyklu nebo s ním vandrovat po Novohradských horách a spát pod širákem. Veškeré vybavení k těmto aktivitám je zde k zapůjčení včetně batůžků pro psy. Kdo má zájem naučit svého psa nějakému sportu či či jej zdokonalit ve výcviku poslušnosti a obrany, dostane se mu tu po předchozí domluvě služeb profesionálních výcvikářů. Váš miláček si může vyzkoušet některou z této široké palety psích sportů: agility (překážkový běh), coursing (běh za umělou návnadou), scooterjöring (koloběžka tažená psem), dogtrekking (vodění psa na dlouhé vzdálenosti), canicross (sprint se psem), pasení ovcí, výcvik poslušnosti a obrany a bull sporty. Mimořádnou vstřícnost poskytuje penzion majitelům vodících slepeckých psů. Jako bonus potom nabízí masáže pro lidi i pejsky ve spolupráci se zkušenou zvířecí terapeutkou.

Náš tip: Novohradské hory

V malebném prostředí Novohradských hor prožijete nezapomenutelné chvíle jak při pěší turistice a na kole, tak se svým čtyřnohým mazlíčkem. Jsou zde ideální podmínky pro řadu výletů. Můžete přejít hřebenovku přes Vysokou, Kraví a Kuní horu nebo si projít romantické Terezino údolí patřící se svými 140 ha k největším parkům u nás. V blízkosti je také výborné koupaliště nebo třeba ZOO. Okolí umožňuje jízdu na in-line bruslích, nordic walking a mnoho dalších pohybových aktivit. V zimě jsou zde pak ideální podmínky pro běžkování, ale i sjezdové lyžování.

9. Se psem do skanzenu

Pokud se zajímáte o historii a rádi byste poznali, jak žili naši předci v dřívějších dobách, navštivte se svým pejskem národopisné muzeum v přírodě. Sem totiž mají pejskové většinou vstup volný. Takovým je třeba největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Skanzen je otevřen po celý rok a pejsek za poplatek 5 Kč smí do všech tří areálů: Dřevěného městečko, Mlýnské doliny a Valašské dědiny. Při návštěvě rožnovského skanzenu poznáte Valašsko takové, jaké bylo v době před sto a více lety. Se svým miláčkem se můžete projít novou expozicí – městečkem pod Radhoštěm a dál se toulat mezi domy ze starého rožnovského náměstí, valašskou dědinou, kde se dodnes pěstují staré plodiny a ovocné stromy s dávnými odrůdami, anebo nahlédnout do hamru, lisovny, soukenické valchy, mlýna či pily, kde všechna zařízení pohání voda a jsou plně funkční. Ve skanzenu se celý rok pořádají nejrůznější akce – jarmarky, festivaly, předvádění tradičních řemesel a lidových obyčejů i ochutnávky valašských specialit, po kterých se váš hafík bude jen oblizovat.

Dvacet kilometrů od Rožnova, nedaleko vrcholu hory Radhošť, stojí Pustevny, horské středisko, jehož první útulny projektoval slovenský architekt Dušan Jurkovič. Tady donedávna stával vyhořelý Libušín, který sloužil jako restaurační zařízení.

10. Se psem do Disneylandu

Kdo chce dopřát svému pejskovi v zahraničí zábavu a luxus, měl by určitě navštívit zábavní park Walt Disney World na Floridě. Tamní luxusní letovisko Best Friends Pet Care Resort nabízí ubytování a zábavu pro 270 psů a 30 koček. „Víme, že lidé, kteří navštěvují zábavní park, chtějí, aby si jejich zvířátka návštěvu také užila," tvrdí Deb Bennetts, mluvčí společnosti, která v USA provozuje více než 40 podobných ubytovacích a zábavních zařízení pro mazlíčky. Jedna noc pro psa tu přijde na 37 dolarů za noc, ale pokud si majitel připlatí, může jeho miláček obdržet nadstandardní služby, jako třeba četbu pohádek před spaním. Aktivnější pejsci si mohou zaskotačit ve vodním světě nebo využít přilehlý areál určený pro procházky, běhání, hraní s míčem nebo s frisbee. V případě zájmu o skutečně přepychové ubytování je psím hostům k dispozici za 59 dolarů na noc vila s terasou, k jejímuž vybavení patří i televize s plochou obrazovkou, či za 76 dolarů na noc nóbl apartmá zahrnující soukromé hřiště a osobního sluhu. K pohodě a komfortu pejsků přispívají i ortopedická, polohovatelná lůžka na pokojích. Nechybí zde ani kadeřnický salon a k tomu spousta laskomin včetně zmrzliny či tuňáka servírovaného na sušence.

Zlákal vás některý z našich tipů? Pokud ano, přihlaste svého miláčka do soutěže nejPES, vyhrajte jednu z hlavních cen, a budete mít na dovolenou! Ve hře je skvělých 80 tisíc korun. Sledujte náš web a dozvíte se víc.