Ten, kterého našel můj prvorozený, se jmenoval Ronaldo (syn je velkým fanouškem fotbalisty Cristiana Ronalda) a další dva, jelikož byli hned vedle sebe jako bráchové, Méďa a Béďa.

Hřiby jsem pečlivě změřil a dal k nim výstražnou cedulku. Kolem nich jsem omotal speciální síťku, kterou můj otec vymyslel pro ochranu hub před slimáky a dalšími nepřáteli. Jak dá člověk něčemu jméno, okamžitě k tomu přilne. Teď už to nebyly houby, ale Ronaldo, Méďa a Béďa.

První a druhý den: Zatím se drží

Každé ráno a odpoledne je chodím kontrolovat, jak se jim daří. Ani jsem nepředpokládal, že mi tam kluci vydrží. Zatím jsou však menšího vzrůstu, tak nejsou pro houbaře dostatečným úlovkem, když je les plný hřibů.

Třetí den: Méďa podlehl červům

Méďa byl od začátku takový neduživý a vůbec nerostl. Bohužel třetí den při kontrole jsem musel konstatovat »smrt« v následku snědení červy. Zato hřiby Ronaldo a Béďa se měly k světu. Byla radost pozorovat, jak rostou.

Čtvrtý den: Ukradli Ronalda

Dopoledne jsem musel společně s rodinou řešit velký problém. Oba hřiby se už nevešly do síťových ochran, a proto jsem je musel opatrně vystřihovat, abych je nepoškodil. Hlavně Ronaldo měl hlavu do ochrany pořádně namáčklou a ta mu bránila v rozletu. Proto si našel svou cestu a začal se zvětšovat dole pod kloboučkem. Ani mě nenapadlo, že Ronalda vidím naposled. V podvečer už na svém místě nebyl. Zbyla po něm jen díra v zemi. Kluci to obrečeli. Hned jsem běžel k Béďovi, který naštěstí stále honosně stál na svém místě. Přišel jsem těsně před houbařem, který už si na něj dělal zálusk. Do zítra už nám Béďa sotva vydrží, říkal jsem si sám pro sebe. Ten houbař se určitě vrátí, až odejdeme.

Fotogalerie
9 fotografií

Pátý den: Vše skončilo

Pátý den dopoledne. Jsem napnutý až k prasknutí. Bude tam, nebo ne? Je tam! Měření, focení a opět rychle schovat do ochrany. Jestli čekáte happyend jako v americkém fi lmu, tak na to zapomeňte. Tady jste v Česku! V podvečer ochrana potrhaná a Béďova noha rozřezaná na dva kusy. Zklamání bylo veliké. Byl to hřib král. Při posledním měření měl na výšku 16,8 a klobouk o průměru 11,2 centimetru. Za celou dobu pozorování vyrostl skoro o 12 centimetrů.

Rozkaz z redakce zněl jasně: Uhlídat hříbka celý týden. Zklamal jsem. Rozkaz jsem nedodržel, ale aspoň moji synové získali na pár dnů tři nové kamarády.

DESATERO SLUŠNÉHO HOUBAŘE

V lese zásadně…

…nesbírá hřiby označené logem Nedělního Blesku
…neřve jako na lesy
…nepouští svůj mp3 přehrávač na hlasitý poslech
…nenechá volně pobíhat svého pejska
…nerozkopává prašivky, které nesbírá
...v cestě za úlovkem neničí, co mu stojí v cestě
…neodhazuje odpadky a jiné nepotřebné věci
…nezastrašuje konkurenční houbaře střelbou, broušením nožů, atd
…nepere se o houby s jinými houbaři
…neparkuje své auto na místech, kde auta nemají co dělat