Na severu Indie žije velká ryba, která útočí na člověka. Alespoň taková jsou svědectví místních lidí. Logiku to má – Indové odjakživa spalují mrtvé a jejich popel sypou do vody. Jenže dřevo je v Indii velmi drahé, a proto se lidská těla často jenom povrchově opálí a celá se vhodí do řeky. Ryby tak můžou na  ostatcích nerušeně hodovat a zvyknou si tak na chuť lidkého masa.

Goonch má opravdu dokonalé maskování
Autor: Česká televize
Dobrodruh Jakub Vágner se pohybuje v podhůří Himaláje kolem řeky Ramgangy. Skoro se ani nechce věřit, že právě tady může žít tak velká ryba. „Představte si, že byste přišli k horské bystřině a chytali tam rybu, která má třeba dvě stě kilo“, přibližuje situaci Jakub. Četné tůně jsou ale dost hluboké na to, aby se v nich ukryl i obří sumec, a proto nahazuje.

Video
Video se připravuje ...

Jakub Vágner chytil zlatou rybu v podobě veleparmy indické Česká Televize

Goonch, nebo taky ďáblův sumec, nemá ve světě obdoby. Může měřit přes tři metry a dokáže udolat i statného buvola. „Goonch má dokonalé maskování.

Kam se nedostal jeep, musel pomoci slon
Autor: Česká televize
Pokud leží na dně, připomíná kámen. Jeho hlavní zbraní je obrovská tlama plná zubů“, popisuje tohoto hrůzostrašného tvora Jakub. První goonch na prutě je sice malý, ale dává naději. Rybář pokračuje proti proudu řeky a dál zkouší štěstí. To se mu ale zatím vysmívá…

Místo sumce zlatá veleparma

Mění proto taktiku a místo malých ryb použije jako návnadu dvoukilového indického kapra. Snad si ho

Tahle zlatá veleryba mi splní tři velepřání, směje se Jakub Vágner
Autor: Česká televize
nějaký macek všimne. A skutečně – po pár hodinách se varovná rolnička konečně rozechvěje. Goonch to ale není, místo něj zabral mashír, veleparma himalájská. „Dlouho jsem si přál zlatou rybku, teď už jenom ta tři přání. A tím prvním určitě bude kapitální goonch“, raduje se z úlovku Jakub. Naše indická expedice pokračuje dál a my věříme, že velkého goonche nakonec s Jakubem přeci jenom dostaneme…

Další pokračování dokumentárního cyklu "Rybí legendy Jakuba Vágnera" vysílá program ČT1 ve středu 7. prosince ve 20:55.