Bedly rostou od léta do podzimu. Nejčastěji je můžete najít na pasekách, mýtinách a lesních loukách. Poznáte je podle bílých šupinatých klobouků s hnědým hrbolem uprostřed, které jsou velké 10-20 cm. V mládí mají bedly klobouky hladké a uzavřené, s postupem času se začínají rozevírat a na povrchu šupinatět. Bedly mají bílé, hladké lupeny.

Bedla je oblíbená houba pro svůj častý výskyt a dobrou chuť. Bohužel, si ji můžete snadno splést s jinými druhy hub. Nejvíce zaměnitelná je s muchomůrkou zelenou a muchomůrkou tygrovanou.

Samotné bedly nám však mohou také zavařit. V českých lesích najdeme několik druhů těchto hub. Mezi nejpopulárnější a nejchutnější patří bedla vysoká. V českých lesích také narazíte na Bedlu červenající. Poznáte ji podle lehce zabarveného klobouku a dužiny, která po stlačení nebo naříznutí zčervená.

Fotogalerie
3 fotografie

A právě tato houba má na svědomí spoustu nepříjemností. Samotná Bedla červenající se považuje za jednou houbu. Bohužel se v tuzemských lesích vyskytuje tzv. Bedla červenající česká, někdy se jí říká Bedla jedovatá, která je prudce nebezpečná. Kromě otrav způsobila už několik obětí. Rozpoznat ji můžete podle menšího klobouku a drobných šupinek. Nejčastěji se vyskytuje mimo jehličnaté lesy, takže je lepší drobnější bedly na loukách nesbírat.

Pokud se vám po houbě udělá zle, nikdy nepokračujte v jejich konzumaci a vyhledejte lékaře!