Než se pustíme do práce, připravíme si potřebný materiál. Na stavbu krabicového draka potřebujeme:

  • 10 dřevěných hranolů o rozměrech 4x4 mm a délce 1 m
  • papír či igelit na potažení kostry
  • lepidlo na dřevo, nit
  • kovový nebo plastový kroužek
  • vlasec, nejlépe o průměru 0,5 mm 

Jádro draka

Jádro našeho draka bude mít tvar hranolu o výšce 1m s trojúhelníkovou podstavou o straně 50 cm. Nejprve rozpůlíme 6 metrových hranolů a vytvoříme z nich 4 rovnostranné trojúhelníky o straně 50 cm. Ke spojení lišt použijeme lepidlo (stačí obyčejný Herkules) a nit jako pojistku.

V momentě, kdy trojúhelníky zaschnou, vytvoříme z nich jádro draka; do každého vrcholu nasadíme metrovou lištu a trojúhelníky na ni umístíme v intervalech 30 - 40 - 30 cm. Získáme tak zmiňovaný hranol s trojúhelníkovou podstavou.

Křídla

Pozorný čtenář ví, že doposud jsme použili 9 dřevěných lišt a jedna nám tedy ještě zbývá. Z ní nyní vytvoříme "křídla" draka - upevníme ji kolmo na již vytvořený trojúhelníkový hranol, cca 30 cm od horního konce - v místě, kde se nachází druhý trojúhelník konstrukce - a pomocí nitě ji propneme směrem od hranolu, podobně jako tětiva propíná luk. Nyní již zbývá pouze dodělat okraje křídel a kostra draka je hotová. K tomu opět využijeme nit, kterou napneme od konců právě připevněné lišty ke dvěma horním i dolním vrcholům hranolu. Křídla tak budou mít tvar nepravidelného šestiúhelníka.

Potažení kostry draka

Posledním krokem výroby draka je potažení kostry. K tomutu účelu jsme si připravili papír nebo igelit, velmi dobrým materiálem je také látka, například šusťákovina.  Kostru potáhneme tak, že pokryty budou ze všech tří stran horní a spodní segment trojúhelníkového hranolu a obě trojúhelníková křídla. Pokud používáme papír, přilepíme ho. Pokud jsme zvolili látku, je vhodnější přišití.

Závěs

Závěs tohoto draka je dvoubodový a vytvoříme ho tak, že draka položíme křídly k zemi a spojíme vlascem konce horní lati trojbokého hranolu. Na tomto vlasci pak uděláme očko a k němu připojíme vodící vlasec. Křídla tak budou směřovat směrem od závěsu.Výsledek by se měl podobat drakům na obrázcích.

Pokud budete při výrobě postupovat pečlivě, můžete se těšit na spoustu radostných chvil s dětmi nebo přáteli. Drak je vděčnou zábavou pro malé i velké.

Fotogalerie
1 fotografie