Jsou lidé, kteří používají na všechny druhy materiálů jednu a tu samou sadu vrtáků. Je přitom možné, že taková sada se nehodí ani pro jeden z vrtaných materiálů. Každý materiál si totiž žádá speciální přístup.

Dřevo

Vrtání dřeva není náročné, přesto má svá pravidla. Aby se nám z okolí vrtáku neodštěpovaly třísky, vrtáme vždy na nižší rychlost. Ze stejného důvodu také používáme vrtáky s takzvaným centrovacím hrotem a dvěma excentrickými zbroušenými hroty se dvěma břity, které nejprve oddělí dřevy při okraji díry a až poté blíže středu. Pro hlubší a širší díry je vhodnější využít hadovité vrtáky, od kterých odletují velké třísky. Díky své konstrukci lépe odvádějí oddělený materiál a usnadňují tak vrtání. Často jsou v průměru širší, než sklíčidlo vrtačky a mají proto koncovou část zúženou.

 

Kov

Univerzální sady vrtáků, o nichž již byla řeč, jsou nejčastěji určeny právě na vrtání kovu. Bývají vyrobeny z tzv. uhlíkové oceli a snadno se poškodí zahřátím na vysokou teplotu, proto musíme dělat během vrtání časté přestávky. Kvalitnější vrtáky na kov jsou vyrobeny s příměsí až 15 % chromu, wolframu, molybdenu nebo kobaltu a snesou teploty 500 - 600 °C. V obchodě bývají označeny zkratkou HSS a říká se jim také rychlořezné. Pro speciální případy můžeme využít i vrtáky do extrémních podmínek s obsahem až 30 % kobaltu nebo stupňovité vrtáky pro přesnou práci.

Zdivo

U zdiva je situace komplikovaná, záleží samozřejmě na tom, z jakého materiálu je vrtaná zeď. Vrtáky s hladkým hrotem používáme na sádrokarton, porobenton či nepálenou cihlu, které jsou měkké a nevyžadují použít příklep. Na pálenou cihlu či beton je nejlepší vzít velmi odolné vrtáky s karbidovým hrotem. Pokud hodláte použít příklepovou vrtačku, sáhněte po SDS drážkovaných vrtácích s tvarovanou stopkou, která lépe drží ve sklíčidle. Pro vrtání větších děr se doporučuje použít korunkové vrtáky, opět s karbidovými plátky.

 

Fotogalerie
4 fotografie

Plast

Při vrtání plastu záleží především na jeho tvrdosti. Obecně platí, že pro vrtání velmi tvrdých plastů - plexisklo apod. se vyplatí úžít vrtáků vhodných na kov, pro měkké plasty postačí vrtáky do dřeva. Vždy je však třeba dát pozor na přehřívání, plasty se v takovém případě deformují.

Pokud vždy zvolíte ten správný vrták, uvidíte, že vám půjde práce rychle od ruky. A třeba také zjistíte, že vaše vrtačka je výkonnější, než vás kdy napadlo.