Počasí, že by ani pes ven nevylezl. Do mlhavého a sychravého počasí se nechce nikomu z nás. Tyto chladné dny si však můžete zpříjemnit horkými nápoji, které vás povzbudí a nabijí novou energií.
Horké jablko
Potřebujeme: 100% jablečný džus, skořicový sirup nebo skořici, pomeranč
V malém kastrůlku svaříme jablečný džus. Ti, co mají kávovar s parní tryskou na šlehání mléka, mohou džus svařit horkou párou. Do sklenice, či hrnečku nalijeme 1 dávku skořicového sirupu, nebo špetku skořice. Přidáme lžíci čerstvé pomerančové šťávy a zalijeme horkým jablečným džusem. Jako ozdobu můžeme do hrníčku vložit plátek pomeranče a kousek skořicové kůry.
Vídeňský punč
Potřebujeme: červené víno, hřebíček, badyán, rum, třtinový cukr, pomeranč
Příprava tohoto lahodného nápoje je víc než jednoduchá. Svaříme červené víno spolu s hřebíčkem, badyánem a lžičkou cukru. Ohříváme na mírném ohni, dokud se koření nerozvoní. Důležitý je výběr vína. Nepoužívejte nekvalitní krabicové víno, nejlepší je stáčené od dobrého vinaře. Do sklenice vlijeme panáka rumu a zalijeme horkým vínem. Punč vždy zdobíme plátkem pomeranče, přidat můžeme i rozinky namočené v rumu.
Zimní Egg Nog
Potřebujeme: Mléko, vejce, rum, třtinový cukr, muškátový oříšek
V rendlíku ohřejeme mléko. Zatímco se mléko ohřívá, v malém hrnečku smícháme žloutek s lžící třtinového cukru a velkým panákem rumu. Do horkého mléka směs pomalu vlijeme a rychle vše metličkou prošleháme, dokud se nám mléko se žloutkovou směsí nespojí. Horký nápoj podáváme ve sklenici posypaný špetkou muškátového oříšku.
Tip: Pokud chcete přátelům tento nápoj připravit v luxusním provedení. Pak místo rumu použijte bourbon nebo whiskey.
Mléčný sen pro děti
Potřebujeme: mléko, smetanu 12%, vanilkový pudink, med, vanilkový lusk
V kastrůlku si rozehřejeme 200 ml mléka se 2 lžícemi medu. Přidáme dřeň z vanilového lusku. V malém hrnečku si mezitím rozmícháme smetanu s polovinou pudinkového prášku. Směs vlijeme do teplého mléka a mícháme. V momentě, kdy směs začne houstnout stáhneme z ohně a vlijeme do hrnečku. Nápoj můžeme ozdobit čerstvou šlehačkou.