Kysané zelí by mělo tvořit podstatnou část v našem podzimním a zimním jídelníčku. V období, kdy nemáme dostatek živin z čerstvého ovoce a zeleniny, nás napumpuje vitamíny a minerály. Kysané zelí totiž obsahuje pro lidský organismus nezbytné vitamíny C, A a K. Navíc je bohaté na minerály fluor, draslík, železo, selen a hořčík.

Získáme z něho také důležité bakterie kyseliny mléčné a kyselinu listovou. A to vše našemu tělu pomáhá v boji s nachlazením a chřipkou. Zároveň nám kysané zelí pročistí krev, sníží hladinu cholesterolu a preventivně působí proti rakovině tlustého střeva.

Není nad domácí zelí

Pamatuji si, že jako malý jsem šlapal zelí v lavóru. Dnes takové metody zkoušet nemusíme, ale výroba domácího zelí určitě stojí za to.

Potřebujeme: zelí, kmín a sůl
Pro vylepšení chuti můžete přidat cibuli, strouhaná jablka, pepř, nebo bobkový list.

  • Umyté hlávky zelí jemně nakrouháme. Nasypeme do lavóru nebo větší mísy. Pořádně promačkáme. Odvážnější můžou větší množství zelí v lavóru prošlapat.
  • Do spod kameninové mísy nebo zavařovacích sklenic naklademe vybrané druhy koření, nebo jen zelí samotné. Prosolíme, okmínujeme a přidáme další vrstvu zelí. Takto zelí klademe dokud nejsou nádoby plné. Poté důkladně stlačíme, přikryjeme látkou a venkovní žlábek naplníme vodou, aby se nám zelí nezačalo kazit.
  • Pokud jsme zvolili pro uskladnění skleněné zavařovací sklenice, tak si dáme pozor. Zelí během kvašení zvětší svůj objem, je proto nutné ve sklenicích nechat alespoň 2 cm místo.
  • Nádoby uložte do temné místnosti s pokojovou teplotou. Nebo je zakryjte větší utěrkou. Pozor si také dejte na únik šťávy ze sklenic. Je proto dobré je postavit do nějakého staršího pekáče, který vodu ze zelí zachytí.
    Fotogalerie
    4 fotografie