Perníčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Sladké drobné pečivo, které se vyrábí od pradávna z mouky, aromatického koření a medu má původ až v starověkém Egyptě. Do českých zemí se však perník dostal až na počátku 14. století, kdy byl prodáván na svátečních oslavách posvícení v Turnově. Od té doby na něj čeští obyvatelé nedali dopustit a tradiční pardubický perník je známý po celém světě.

Kdy začít péci perníčky?

Perníčky, zázvorky a kokosky patří mezi druhy, které dobré hospodyňky pečou jako první. Tyto druhy potřebují dostatek času, aby se rozležely a zvláčněly. Ideální je proto začít hned první adventní neděli. Perníčky při troše šikovnosti můžeme také použít jako levnou a vkusnou ozdobu chvojí a vánočních stromečků. S obyčejnou cukrovou polevou a červenou stužkou udělají největší parádu.

Recept na nejlepší medové perníčky

Budete potřebovat: 150 gr cukru, 2 velká vejce, 400 gr hladké mouky, 3 velké lžíce medu, 100 gr tuku na pečení nebo sádla, 3 lžičky perníkového koření, 1,5 lžičky sody

V misce utřeme vejce s cukrem a změklým tukem. Když je směs kompaktní, přidáme 3 lžíce medu a perníkové koření. Do této kašovité směsi opatrně vmícháme mouku smíchanou se sodou. Pořádně promícháme a vypracujeme těsto, které necháme alespoň půl hodiny odležet v lednici.

Poté těsto na pomoučeném valu vyválíme na pláty o tloušťce 1 cm, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Vždy vykrajujte co nejvíce na těsno, aby vám nevzniknul zbytečný odpad. Vykrájené tvary pokládejte v dostatečném rozestupu na plech vyložený pečícím papírem.

Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 10 minut.

Vychladlé perníčky ozdobte cukrovou polevou. Cukrovou polevu připravíte snadno vyšleháním směsi 1 bílku, moučkového cukru a 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy. Když je směs dostatečně hustá, můžete začít zdobit. Stačí směsí naplnit igelitový pytlík s ustřiženým rožkem a levné zdobítko je na světě.

Fotogalerie
4 fotografie

Tip redakce:

Ve správném perníkovém koření nesmí chybět skořice, hřebíček, kardamom, anýz, nové koření a badyán.