Tento víkend začíná tradiční adventní čas, který podle křesťanských zvyků zahajuje nový liturgický rok. Klasickým symbolem adventu je adventní věnec, na kterém se každou adventní neděli zapálí jedna svíce. Dříve se adventní věnce zavěšovaly na stuhy ke stropu, v dnešní době však mají místo uprostřed jídelního stolu.

Adventní věnce se vyrábějí z větviček chvojí a zdobí se čtyřmi svíčkami, které symbolizují čtyři týdny, které předcházejí Vánocům. Tradiční barva svíček a dekorací je fialová, která je vykládána jako barva pokání, půstu a čekání na příchod Ježíše Krista. Doplněny bývají o středovou bílou svíci, ta značí čistotu narození Ježíše Krista. V moderní a protestantské společnosti však hraje prim červená barva, která je považována za barvu Vánoc. Kromě svíček můžete věnce ozdobit stuhami, šiškami, jeřabinami, ovocem. oříšky, perníčky, hvězdičkami a dalšími dekoracemi s vánočními motivy.

Jak na to?

Připravte si: polystyrenový základ na věnec, větvičky neopadavého jehličí, nůžky
vázací drátek, kleštičky, svíčky a dekorace (zvonečky, mašličky, pentličky, oříšky atd.)

Připravíme si základ, který obalíme větvičkami (cca 5 cm dlouhými) tak, aby nebyla vidět bílá místa. Opatrně větvičky obmotáme vázacím drátkem, aby nám z polystyrenového korpusu nepadaly. Poté si připravíme svíčky. Ty lehce nahřejeme v teplé vodě a do poloviny zapíchneme drátek, aby druhá část ze svíček přesahovala a my tak mohli svíčky snadno zapíchnout do věnce. Stejným způsobem na věnec přiděláme i další ozdoby dle vlastního vkusu. Drátek vše pěkně přidrží, a když se to nepovede, tak snadno můžeme aranžmá změnit. Výsledek bude vždy dokonalý, když ho děláte s láskou a podle sebe.

Ať vám váš adventní věnec zpříjemní všechny vánoční dny.

Fotogalerie
5 fotografií