Ačkoli se houbaří v mnoha koutech Evropy. Češi patří k houbařským mistrům a každý rok jich tisíce zaplní české lesy. S houbaři a jejich krásnými úlovky proto roztrhl pytel i v  letošním ročníku soutěže NejHoubař 2013. Do naší redakce už přišly stovky krásných fotografií, ze kterých je radost vybírat.

Sezóna sběru hub je opravdu v plném proudu a proto jsme se rozhodli sestavit zásady správného houbaření, které vám pomohou ve sběru těchto lesních pochutit.

Zásady správného houbaření

Jak poznáte, že bude bohatá úroda? Pro růst hub je nejdůležitější vláha. Houbám nejvíce vyhovují časté mírné deště, kdy se voda do půdy zcela vsákne. Pokud je dlouhodobě sucho či jen občasné bouřky, houby příliš neporostou.To potvrzuje i aktuální období, kdy se houbám příliš nedařilo. V posledním týdnu však dostatečně napršelo a tak můžeme očekávat, že právě nadcházející víkend, bude pro houbaření ideální.

Odborníci doporučují houby ze země vyndat celou a neuřezávat její plodnici.
Autor: Profimedia.cz

Jsou lepší jehličnaté nebo listnaté lesy? Obojí je dobré. V tomto období více hub naleznete v listnatých či smíšených lesích (bedly či holubinky). Od poloviny září se začne dařit i houbám v jehličnatých porostech, zde najdete klouzky, hřiby smrkové a suchohřiby.

Jak houby správně sbírat?

Největší část houby se nachází pod zemí. Houbová vlákna vytváří podhoubí, které je velmi důležité k vyvážené funkci lesního ekosystému. Proto bychom k podhoubí měli přistupovat velmi ohleduplně, abychom jeho strukturu nenarušili. Odborníci při sběru plodnice doporučují houby vyjmout ze země celou. Pokud bychom houbu odřízli, část houby, která zůstala v zemi, začne uhnívat. Také podle třenů poznáme nejlépe, zda je houba jedovatá či jedlá. U odříznuté houby tento poznávací znak chybí a snadno tak dojde k záměně, která může skončit až otravou. 

Našel jsem houbu, ale nevím, zda je jedlá. Co mám dělat?

Rada je jednoduchá - raději ji nejíst. Pokud máte v okolí mykologickou poradnu či kroužek a dostatek času, pak vám zde jistě rádi poradí. Nápomocné mohou být i rady na internetu, ale vždy pamatujte, že zdraví máte jen jedno a ani ten nejlahodnější houbový pokrm za to nestojí.