Hlíva ústřičná
Autor: Shutterstock.com
1 Hlíva ústřičná zažene rakovinu

Koupíte ji v každém supermarketu  po celý rok. Už dlouho patří a mezi nejchutnější a nejzdravější houby vůbec. Známá je hlavně svými protirakovinnými účinky. V laboratořích se prokázalo, že snižuje cholesterol, posiluje cévní systém, snižuje nitrooční tlak, odstraňuje ztuhlost svalů a šlach i kloubů. Skvělá je na posílení imunity. Aby pomohla je dobré jí denně sníst tak 30 až 90 g. Dobrou zprávou je, že se dá v lékárnách výtažek z této super houby koupit i v tobolkách jako doplněk výživy.

Čirůvka fialová
Autor: Shutterstock.com

2 Čirůvka pomůže při cukrovce

Čirůvky pomáhají při snižování hladiny cukru v krvi i proti průvodním jevům diabetu, jako je například suchost jazyka. Zabere proti bolestem hlavy i nohou. Pro cukrovkáře je dobré dát si dvakrát denně lžičku čirůvkové tinktury. Dá se sehnat v bioobchodech. Čirůvka topolová umí zase potlačovat silné imunitní reakce, jako například sennou rýmu, vyrážkyna má i protisrážlivé účinky.

Žampion polní
Autor: Shutterstock.com
3 Žampion proti kožním alergiím

Alergici by žampiony měli jíst pravidelně. Důležité jsou i účinky při zmírňování astmatu a projevech dny. Houba snižují krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Výtažky ze žampionů pomáhají při uštknutí zmijí. Léčivé účinky se projeví, když je budete jíst tak dvakrát týdně asi 150 g. Když je máte sušené, užívají se čtrnáct dní šestkrát denně tři až šest gramů prášku.

Jidášovo ucho
Autor: Shutterstock.com
4 Jidášovo ucho je výborné na zuby

Tato zajímavá houba našla uplatnění již v tradiční čínské medicíně. Také se dá koupit celý rok, většinou v sušené podobě. Kromě jiného je to výborný obklad na zanícené unavené oči. Umytou a lehce osušenou houbu stačí přiložit a nechat na očích zhruba 15 minut. Dobře reguluje krevní tlak, pomáhá při bolestech žaludku i zubů, průjmech, krvácejících hemoroidech.

Pýchavka obecná
Autor: s
5 Pýchavka zastavuje krvácení

Prášek z výtrusů pýchavky léčitelé používali na zastavení krvácení při operacích. Podobně se ve formě tinktury houba využívá i dnes. Ulevuje i při klimakterických potížích a je ji třeba pít pravidelně. Připraví se ze 6 g sušených, mírně podrcených plodnic. Ty zalijte 100 ml vařící vody a nechte 20 minut odstát. V této formě pýchavka funguje i jako protilátka při otravě plynem, mírní svědění při kopřivce a mírní také sexuální touhu. Je silným antiafrodiziakem.

Staňte se NejHoubařem roku 2014 a vyhrajte 10 000 korun!

Léto je v plném proudu a houby konečně začínají růst jako po dešti. Zúčastněte se největší houbařské soutěže na internetu a staňte se Nej HOUBAŘEM roku 2014! Dohromady se hraje o 17 tisíc, stačí jen poslat pěknou fotku vašeho úlovku!

Přihlaste se ZDE >>