Někteří z nich už u pana Desenského zůstávají na doživotí. Jeho samotného sice respektují, ale jejich předání náhradním majitelům by bylo příliš riskantní. Už by si znovu nezvykli.

"Každý pes byl na počátku naprosto nevinným štěnětem, kterému se jeho osud nějakým způsobem zamotal," popisuje své milované svěřence psí psycholog Desenský. V tom, kdo za tyto 'zkažené' psy nese odpovědnost, má jasno – na vině je vždy člověk. Ať už agresivní, nedůslednou, nebo příliš liberální výchovou jsou z normálních psů někteří lidé schopni udělat agresory, vysoce nebezpečné svému okolí.

Kříženec německého ovčáka a československého vlčáka Ben
Autor: Rudolf Desenský

Kříženec německého ovčáka a československého vlčáka Ben

"Původně je z útulku, vzali si ho jako štěně postarší lidé, kteří na něho vůbec nestačili. V sedmi letech se dostal ke mně, abych mu pomohl, vypráví Rudolf Desenský. "Přivezli ho v narkóze, protože byl skutečně problematický a velice agresivní. Ještě po půl roce pobytu u mne neměl problém s tím si kousnout kvůli něčemu, co považoval za důležité. Rok jsem ho měl v nabídce. Jelikož se však Béňa rozhodl, že bude na všechny lidi nepříjemný a se mnou začal vycházet o to lépe, rozhodl jsem se v jeho osmi letech, že u nás zůstane a dožije si svůj psí důchod"

Někdy je důvod problému v tom, že si člověk jednoduše vybere psa, který se pro něj naprosto nehodí a na jehož zvládnutí naprosto nestačí. "Když mi zavolá stará paní, že má doma agresivního Kavkazského ovčáka, kterého nezvládá, a kterého se bojí, už jí neučím, jak vychovávat psa, ale jak správně inzerovat," říká s lehkou ironií Desenský.

Nezvladatelní, agresivní, bázliví, nedůvěřiví… Právě tyto psy se Rudolf Desenský na své samotě, ukryté na Českomoravské vysočině, snaží přesvědčit, že ne všichni lidé jsou tak špatní a věřit jim nepřináší jen zklamání a bolest. "Se psy mi pomáhají i přátelé, kteří mne o víkendech navštěvují a učí tak zdejší psy, že mí přátelé jsou i jejich přátelé," komentuje to Desenský.

Bílý švýcarský ovčák Koral
Autor: Rudolf Desenský

Bílý švýcarský ovčák Koral

"Je to problematický pes, kterého čtyři roky jeho panička rozmazlovala anarchistickým stylem 'výchovy'. Po tom, co pokousal lidi se dostal na seznam vyvrhelů. Po nějakém čase stráveným u mne se umístil k lidem, kteří věděli co je zač a garantovali, že se o něho postarají i přesto, jaký je," vypráví psí psycholog Desenský. "Po čase, přesně na své páté narozeniny, se dostal složitou cestou zpátky ke mně. Zjistil jsem, že má vážnou oční vadu. Tato oční vada je pravděpodobnou příčinou jeho nestability v chování a lekavosti. Proto jsem se rozhodl stáhnout ho z nabídky k umístění a vybudovat mu samostatný výběh, kde bude žít, dokud mu nebude tato vada bránit ve spokojeném životě."

Do mikroazylu často přicházejí i hafani, ze kterých jde opravdová hrůza. Na to, aby si člověk poradil s rozzuřeným Kavkazským pasteveckým psem, vážícím skoro metrák a schopným porvat se s medvědem, musí mít nejen dost trpělivosti a zkušeností, ale i pořádnou dávku odvahy.

Psí psycholog Desenský zakládá svou převýchovu na přirozené autoritě, kterou z něj i ten nejagresivnější pes instinktivně vycítí. Funguje to dost přesvědčivě. Psí drsňáci, hrozivě cenící zuby za pletivem výběhu, se při příchodu svého 'vůdce smečky' najednou začínají tvářit mírně provinile a do pohledu se jim vkrádá něco z lásky k lidem. Z té, kterou má snad každý pes vrozenou, a o kterou přišli kvůli peklu, kterým si za svůj psí život s lidmi prošli.

Chcete pomoci těmto psům? Zajímá vás kniha Rudolfa Desenského o psech? Bližší informace najdete ZDE>>

nejPes 2010
Autor: Blesk.cz

Vstup do diskuse
Autor: Blesk.cz