„Sam má zvláštní zálibu. Kdykoliv se mu naskytne příležitost, okamžitě uteče. Nedělá to ze zlé vůle, je to jen taková dobrodružná povaha. Jinak je to úplně pohodový pes, neagresivní a hodný na lidi,“ říká vedoucí trojského útulku a porotce soutěže nejPes Václav Steinbauer.

O všech psech vedou v Troji podrobné záznamy a svou zálibu v toulání má devítiletý Sam samozřejmě zaznamenanou ve své ‘kartě‘. Každého zájemce, kterému by se urostlý a přátelský kříženec líbil, to spolehlivě odradí. A není nic platné, že má od svých náhradních páníčků z útulku ve stejné kartě připsáno i pochvalné „Velmi klidný a hodný,“ nebo „Netahá na vodítku“.

„Chce to, dát takovémuto problémovému psovi čas a postupně si ho získat. U Sama si na to bohužel zatím nikdo netroufl,“ říká zaměstnanec útulku a zkušený cvičitel psů František Matoušek. A tak Sam zůstává v Troji už od svého odchycení v srpnu 2007 v pražských Bohnicích. Všichni zaměstnanci útulku mají svého nejdéle ubytovaného ‘hosta‘ rádi. „Moc bych Samovi přál, aby se odsud dostal, tenhle pes si to rozhodně zaslouží,“ říká Honza, který má v Troji na starosti příjem a výdej psů.

Snad se najde dobrá duše, která se postaršího dobráka Sama ujme. Nepotřebuje toho moc. Jen páníčka vybaveného spoustu trpělivosti a lásky. A zpočátku také pořádným plotem, nebo dlouhým vodítkem na venčení. Takovému člověku by se jistě podařilo Sama přesvědčit, že jsou na světě i jiné radosti, než je přeskakování plotů a dobrodružné toulky světem.