Rin Tin Tin to všechno začal

516005:gallery:true:true

 

 

 

 

Rin Tin Tin byl prvním psem, který se stal filmovou hvězdou. Za 1. světové války ho ve Francii zachránil americký pilot, který ho po válce odvezl s sebou do Spojených států, kde udělal závratnou filmovou kariéru. Během deseti let se objevil celkem ve 22 filmech. Jeho hlavními rysy byla ušlechtilost, prostě klaďas každým coulem. Tento skutečný příběh psa Rin Tin Tina se stal námětem řady filmů, v nichž na konkurz na hlavní roli stály zástupy německých ovčáků.

Terry - platili ji lépe než herce

516004:gallery:true:true

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednou z nejlépe placených psích hereček své doby byla fenka kernteriéra vlastním jménem Terry. V době své největší slávy brala za natáčecí týden více než mnozí její člověčí kolegové. Terry zářila ve filmu Čaroděj ze země Oz z roku 1939 v roli psíka jménem Toto. Za týden hraní dostávala 125 dolarů. Během jednoho natáčení se jí ovšem přihodil úraz, když jí člen štábu stoupnul na nohu. Musela ji proto vystřídat náhradnice. Po uzdravení se ovšem vrhla opět do práce. Celkem se objevila ve 13 filmech. Dožila se 10 let věku.

 

Kolie Lassie

516002:gallery:true:true

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je nejznámějším filmovým psem všech dob. Vznikla v roce 1940, kdy se stala hlavní hrdinkou knihy spisovatele Erika Knighta. Na plátně se poprvé objevila v roce 1943. Jejím prvním představitelem byl překvapivě pes jménem Pal. Lassie přitom byla fenka. Důvod byl prostý. Samci jsou větší a zkrátka se pro filmování lépe hodí.

Celkem si Lassie zahrálo sedm psů, všichni byli potomky Pala, který zemřel v úctyhodném psím věku 19 let. Přestože se jednalo o zvířata, i ona dostávala honorář. Za jeden seriálový díl v přepočtu 3000 korun, za celovečerní film pak okolo 400 000 Kč.

Rexe přijal vídeňský starosta

516001:gallery:true:true

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komisař Rex byl hlavním hrdinou oblíbeného rakouského krimiseriálu. Jeho pravé jméno je Reginald a ve filmech získával své první zkušenosti už jako štěně. To, že byl opravdu váženým členem týmu, potvrzuje také výše jeho honoráře. Za jeden natáčecí den bral v přepočtu 137 500 Kč. V roce 1997 odešel do »důchodu«. Ve své zemi se těší tak velké popularitě, že se mu dokonce dostalo audience u vídeňského starosty...


Za výcvikem Rexe stála trenérka Theresa Ann Miller, jejíž otec vlastní agenturu na výcvik filmových zvířat. Odtud vzešel také například bernardýn, který si zahrál v oblíbených filmech Beethoven.

Vetchý obsadil i fenku Barču

515999:gallery:true:true

Jednoznačně nejznámější českou hereckou psí slečnou je fenka Barča, kokšpanělka Ondřeje Vetchého. Největší roli měla po jeho boku ve Svěrákově Tmavomodrém světě. To však nebyl její filmový debut. U Svěráka se objevila s menší roličkou už dříve ve filmu Kolja.

Barča okouzlila i za oceánem. Američtí filmaři nevěřili svým očím, jak bravurně Barča zvládala svou roli. „Ten pes je úžasný, jak jste to dokázal?“ ptali se tenkrát udiveně režiséra Jana Svěráka. A ten jen v žertu odpovídal: „Použili jsme počítačové triky.“ Ve skutečnosti Barča všechno zahrála sama. Dnes je miláčkem Činoherního klubu, kde spí v šatně, zatímco Vetchý hraje.

Rotvajleři z Pojišťovny štěstí

516000:gallery:true:true

Další hereckou hvězdou je rotvajler Archie (5), který se proslavil jako pes Petra Nárožného v seriálu Pojišťovna štěstí. Nahradil původního psa Sagara (†6), který oslepl a krátce nato zemřel na leukemii. Diváci si ale změny nevšimli. Napoprvé dokonce ani někteří členové štábu.

Sagar kromě Pojišťovny štěstí hrál hojně i ve filmech. Za rok prý stihl natočit až osm desítek titulů. Vidět jste ho mohli například ve snímku Kousek nebe nebo Kouzelné křesadlo.

Banner nejPes2010
Autor: Blesk.cz

Fotogalerie
1 fotografie