Kupujete pro obměnu jednou s masem králičím a jednou hovězím? A jste si jistí, že výrobky, které kupujete, tohle maso skutečně obsahují? Blesk se vydal na nákup a zjišťoval, co vašemu čtyřnohému příteli prospěje a co je jen reklamní trik.

I zvířata potřebují pro správný růst a vitalitu vyváženou a pestrou stravu. Je pochopitelné, že svému psovi či kočce nemůžete pravidelně vařit. Proto jsou na trhu výrobci, kteří to dělají za vás, a ve formě granulí či konzerv nabízejí kompletní krmivo pro domácí mazlíčky.

Je však jejich nutriční hodnota a složení opravdu dostačující? Blesk vám přináší informace o běžně prodávaných pochoutkách, pamlscích a kompletním krmivu pro vaše domácí mazlíčky.

nejPes
Autor: Blesk.cz

Podfuk s játry a lososem

Pokud kupujete masovou konzervu, na níž je prodejní název třeba šťavnaté kousky s játry nebo konzerva lososová, počítejte s tím, že játra či losos mohou tvořit třeba jen 4 % obsahu výrobku. Jedná se o běžnou praxi výrobců, kteří tím žádnou normu neporušují. Psi a kočky jsou od přírody hlavně masožravci, proto jim bude krmivo prospívat tím více, čím vyšší obsah masa v něm bude! Konzervy a krmiva o obsahu pouhých pár procent masa tedy nepředstavují kvalitní a dostatečnou stravu!

Taurin v jídle pro kočky?

Pokud narazíte na konzervu, která obsahuje přidaný taurin, zajásejte a vemte ji své šelmě domů. Jedná se totiž o kyselinu, kterou si kočky neumějí samy vyrobit, a přitom je pro ně důležitá. Mají-li nedostatek taurinu, hrozí jim poškození sítnice nebo dokonce oslepnutí.

Blesk se vydal na nákup a pečlivě pročítal složení zvířecích pokrmů. Jak konzerv a granulí, tak různých pamlsků. Bohužel nebyl žádný problém najít 10 výrobků, které plně neodpovídají tomu, co slibují:

Sliby jsou chyby: 8 příkladů

Fotogalerie
1 fotografie

Odborník o krmivu

Známý chovatel psů Rudolf Desenský a porotce soutěže nejPes 2010 doporučuje:

516659:gallery:true:true

1. Řiďte se věkem zvířete

Vybírejte speciální krmivo pro mláďata, březí či starší kusy – mělo by být sestaveno tak, aby zvířeti dodalo to, co v dané části života potřebuje. Samotné maso nestačí, je třeba ho doplnit ještě dalšími příkrmy nebo používat již namíchanou směs.

2. Nedejte jen na cenu

Prostudujte složení a hlavně podíl masa a živin. Vyvarujte se potravy s přílišným podílem rostlinných látek – mohou způsobit nadýmání a zažívací potíže.

3. Dopřejte psovi i pravé maso

Orientujte se spíše na výrobky s vyšším obsahem masa a ty ještě někdy masem doplňujte. Pokud váš pes není zvyklý na syrové maso, pak maso rozvařte a slijte z něj vodu s přebytečným tukem. Dávejte si pozor na nekvalitní laciné konzervy, které bývají často nastavené nekvalitními složkami nebo třeba AK – Lupínky 8 ks – ve složení sójou.