Našim pejskům rozhodně neprospějí a šetřit takto na jejich výživě znamená vážně hazardovat s jejich zdravím!

Krmivo ze supermarketů je nekvalitní

"Nekupujte v supermarketu žrádlo 10kg za 200 korun," píše čtenář pod přezdívkou Quasimodo. "Můj pesan dostavá granule 15kg za 1500,- a je po nich jak divý, krasna srst, krasne staveny. K tomu tak 3x týdně uvařené hovězí s vločkami a mrkvi. No, nestěžuje si," dodává.

Za dražší a kvalitní granule se přimlouvá i 'Hugo.Tom': "Zkuste kvalitní značky (Acana, Pro Plan, Royal Canin, Hills, Eukanuba) a ne supermarketové granule. Nakupujte ve specializovaných zoo obchodech nebo na netu, vyjde to levněji."

"Poté, co jsem začla číct složení nejznámějších značek jsem nemohla uvěřit vlastním očím. Jestliže má Pedigree, nejznámější krmivo, dle reklamy 'doporučované veterináři' tak málo procent masa, co je proboha ten zbytek?," stěžuje si na šizení našich psů čtenářka Simona.

Granule na Západě jsou lepší

"Konečně se tím začal někdo zabývat!," chválí nás čtenář, přihlášený jako 'Dnes'. "Pytel granulí koupený na 'Západě' je i pro člověka jiný, než stejná značka koupená na 'Východě'. Pořád platí, že 'pro východ je dobré všecko'. Zřejmě bychom se hodně divili, kdyby se běžně koupený pytel dostal do akreditované, nezávislé laboratoře. A od té doby, co se krmí granulemi přibylo nemocných psů."

Očividně není nad kvalitní, ale pokud možno také pestrou stravu. "My preferujeme Pro Plan, ty má náš pesan moc rád," píše čtenář s přezdívkou Zavirací špendlik. "Někdy k tomu dávám masové kapsičky. Když obíráme maso, a co teprve kuřecí, úplně naříká jak ho chce a pak je šťastný, když si ho zaslouženě vyškemrá. Baští mrkev, celer, petržel, mandarinky, jablko, zelí, banány, ořechy a spoustu jiných dobrůtek a chodí i na slunečnici. Je to náš mucík."

Co na to odborník na psy

"Záleží na tom, co je to za psa a kolik má pohybu. Je to jiné u psa v bytě, který se moc nehýbe, a třeba u saňového psa. Čím víc pes maká, tím víc by měl dostávat masa a bílkovin," říká psí psycholog a zkušený kynolog Rudolf Desenský.

"Já sám jsem spíš pro přirozenou stravu, než pro granule, které používám spíš jako přílohu. Své psy krmím nejméně z padesáti procent masem. Když ke mně přijde hubený, podvyživený pes, dostává dokonce až tři čtvrtiny masa," dodává porotce soutěže nejPes Desenský.