Když Václavu Havlovi v roce 1996 zemřela žena Olga, zůstala mu po ní manželčina milovaná kníračka Ďula. Poté, co se v lednu 1997 Václav Havel k velké nelibosti většiny obyvatel Česka oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou, objevila se na scéně Ďulina vážná konkurence. Dagmar si totiž na Pražský hrad přivedla svou vlastní fenku, německou boxerku Sugar, pojmenovanou podle známé role Marilyn Monroe ve filmu Někdo to rád horké.

Ukázalo se, že soužití obou fenek je problém. Ze začátku jejich neshody prezident komentoval pouze lakonickým „Jen po sobě trochu ňafají“. Když ale boxerka Sugar v září 1997 porodila šťeňátka, začalo jít do tuhého. Ďula začala na svou konkurentku otevřeně žárlit a obě fenky nevynechaly jedinou příležitost, kdy na sebe mohly zaútočit.

Jedna z nich musela pryč a pro nový vztah Václava Havla bylo možná celkem typické, že to byla právě kníračka Ďula, která nakonec vyklidila pole. Místo ní si Havlovi nechali jedno ze štěňat Sugar, fenečku, kterou pojmenovali Madlenka po Madeleine Albright, která byla v době narození štěněte právě v Česku.

Fotogalerie
1 fotografie

Ďuly se ujala Havlova hospodyně Zdenka Lanková, která jí přestěhovala k sobě. Pokud jde o komfort, přišla Ďula o hodně. Po bydlení na Hradu se musela spokojit s mnohem méně prestižní adresou na pražském sídlišti Jižní Město. Proslýchalo se, že za péči o Ďulu platí Václav Havel paní Lankové 5000 měsíčně. Mnoho lidí panu Havlovi nemohlo tento čin odpustit a zbavení se Ďuly pro ně bylo po svatbě s paní Dagmar další skvrnou na čistém Havlově štítě.

Skandál zcela utichl až v roce 2002, kdy kníračka Ďula v deseti letech zemřela na zhoubný nádor. Václav Havel se s Ďulou naposledy rozloučit nestihl. V té době totiž právě s manželkou Dagmar i oběma boxerkami odpočíval na dovolené na Kanárských ostrovech. Ďulina velká konkurentka Sugar zemřela o čtyři roky později ve věku čtrnácti let.

nejPes 2010
Autor: Blesk.cz